Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Varför har både purjolök, slanggurka och torskfilé ökat i pris? Carl Eckerdal, chefsekonom på Livsmedelsföretagen, reder ut. Foto: SVT, Andreas Hillergren/TT, Aas, Erlend/NTB/TT

Fem livsmedel som blivit dyrare i matbutiken

Uppdaterad
Publicerad

Från grönsaksavdelningen till fisk- och köttdisken. Flera vanliga livsmedel i matbutiken blev dyrare i början av 2021, jämfört med samma period 2019.

Den som handlar i mataffären kanske inte har märkt det med blotta ögat – men faktum är att flera livsmedel ökade i pris när januari-maj 2019 jämförs med januari-maj 2021.

Purjolöken ligger i topp med en prisökning på strax över 25 procent, visar siffror från Statistiska centralbyrån.

– Beroende på hur skörden har sett ut så påverkar det prisbilden, enligt Carl Eckerdal, chefsekonom på bransch- och arbetsgivarorganisationen Livsmedelsföretagen.

Se vilka fem livsmedel som ökat mest i pris under perioden i videon ovan.

10 livsmedel med högst prisuppgång

Prisökningen gäller medelvärde för perioden januari-maj 2019, jämfört med januari-maj 2021.

1. Purjolök: 25,3 procent

2. Slanggurka: 15,6 procent

3. Torskfilé: 12,4 procent

4. Äpplen: 11,7 procent

5. Annat kött: 11,3 procent

6. Vindruvor: 11,1 procent

7. Kaviar: 10,8 procent

8. Paprika: 10,7 procent

9. Griskött: 10,6 procent

10. Kiwi: 10,6 procent

Källa: Statistiska centralbyrån, konsumentprisindex.

10 livsmedel med högst prissänkning

Prissänkningen gäller medelvärde för perioden januari-maj 2019, jämfört med januari-maj 2021.

1. Vitkål: -30,1 procent

2. Morötter: -24,8 procent

3. Gul lök: -22,9 procent

4. Morötter (kravmärkta): -11,8 procent

5. Potatis (kravmärkta): -10,6 procent

6. Potatis (paketerad): -8,9 procent

7. Potatis (lösvikt): -8,0 procent

8. Färsk lax: -7,9 procent

9. Djupfryst lax: -7,3 procent

10. Citroner: -4,9 procent

Källa: Statistiska centralbyrån, konsumentprisindex.

Prisökningen gäller perioden januari-maj 2019, jämfört med januari-maj 2021.

1. Purjolök: 25,3 procent

2. Slanggurka: 15,6 procent

3. Torskfilé: 12,4 procent

4. Äpplen: 11,7 procent

5. Annat kött: 11,3 procent

6. Vindruvor: 11,1 procent

7. Kaviar: 10,8 procent

8. Paprika: 10,7 procent

9. Griskött: 10,6 procent

10. Kiwi: 10,6 procent

Källa: Statistiska centralbyrån, konsumentprisindex.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer