Foto: Jan Nylander, SVT

Här bygger svenska bolaget billiga bostäder – i Tyskland

Publicerad

I Sverige står nya hyresrätter tomma då hyrorna i nybyggen ofta blir höga. Men ett svenskt bolag har gjort motsatsen – i Tyskland. SVT har besökt Berlin där ett svenskt bolag blivit Tysklands största bostadsbyggare genom att bygga billiga lägenheter.

I en förort utanför Berlin råder det byggfeber. Här har svenska Bonava i flera år byggt hyreshus som vänder sig till människor med vanliga inkomster. Och visningslägenheten är en trea på 75 kvadratmeter som kostar 8 000 kronor i månaden i kallhyra.

– Om man ska bygga hyreslägenheter kommer man inte under de prisnivåer som man ser i det här projektet, säger Olle Boback, som under många år varit vd för Bonavas verksamhet i Tyskland och nu arbetar som rådgivare åt koncernledningen.

Låga hyror

Hyrorna i Berlin har länge varit mycket låga och även om de stigit har Tysklands huvudstad fortfarande låga hyror jämfört med Sverige och Stockholm. Men enligt Olle Boback har det svenska byggföretaget inga problem att konkurrera med det gamla beståndet.

Genom att bygga för vanligt folk har Bonava blivit det företag som bygger flest bostäder i egen regi i Tyskland. För närvarande är 4 500 lägenheter under produktion. Och det är den stora produktionen som är förklaringen till de låga hyrorna, eftersom varje hus är uppbyggt på samma sätt: med numrerade gjutna stenblock byggs husen upp på ungefär samma sätt som ett lego.

– Hemligheten är repetition, disciplin att alltid göra samma sak men hela tiden lite bättre, säger Olle Boback.

Bygger för vanligt folk

På sätt kan Bonava pressa kostnaderna. För till skillnad från Sverige, där varje hus oftast är ett unikt projekt, används samma stomme till samtliga byggen. Sedan kan bolaget styra utformningen så att det blir allt från en lyxig herrgård till billiga hyreshus. Den stora bulken av produktionen är dock de billiga hyreshusen. För det är dem som tyskar med vanliga inkomster har råd att bo i.

Skillnaden är stor mot Sverige, där företagen framför allt satsat på att bygga dyra bostadsrätter. Men de senaste åren har byggindustrin hamnat i en kris då det blivit allt svårare att sälja lyxlägenheterna. Enligt Bonavas ledning öppnar dock krisen för nya möjligheter. För det är fortfarande en skriande bostadsbrist i Sverige, och för att få bukt med den måste företagen bygga lägenheter som vanligt folk har råd att bo i.

Kris kan betyda möjligheter

Och det är i ett krisläge man kan göra de största förändringarna, menar Olle Boback.

– Det var precis så vi började här i Tyskland efter återföreningen när ekonomin var ansträngd. Det var enda chansen att överleva att komma ner i kostnader. Kopiera den idén. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.