Minskande marknad driver upp priserna. Foto: Hasse Holmberg/TT

Här stiger fritidshusen mest i värde

Publicerad

Tvärtemot marknaden för permanentboende, som över tid visat på en negativ trend sedan slutet av förra sommaren, har priserna för fritidsboenden fortsatt att stiga.

Under de senaste fem åren har fritidshusen i snitt stigit i värde med hela 40 procent, och under det senaste året hela åtta procent. Sett till utvecklingen under de senaste fem åren har priserna ökat allra mest i Älvdalen (+86 procent) och Haninge (+74 procent), visar statistik från Svensk fastighetsförmedling.

– I Älvdalen har priserna börjat på en relativt låg nivå och kanske är det drömmen om den röda stugan som drivit upp dem. I Haninge har vi närheten till Stockholm, där många fritidshus också omvandlas till permanentboende, säger Tanja Ilic, vd på Svensk fastighetsförmedling och fortsätter:

Bostadsmarknad

– När det gäller fritidshus ska man främst se till läget. Ett hus kan man bygga ut, men läget är inte flyttbart.

Färre väljer att sälja

Det senaste amorteringskravet som infördes första mars har gett viss effekt på marknaden. I april var det ungefär 500 färre objekt ute till försäljning jämfört med samma månad föregående år.

– Det kan bero på att de som har fritidshus väljer att inte sälja efter att de räknat och insett att de kanske inte kommer få nya lån till ett nytt hus. Konsekvensen blir att priset ökar för de hus som kommer ut på marknaden.

När det gäller prisutvecklingen på villor, som i vissa fall används som fritidsboende, toppar Mora listan över störst prisökning för villor på fem år. Därefter följer Skellefteå, Sundsvall och Falun.

Fritidshusens prisutveckling

Här har priserna stigit minst de senaste fem åren:

Fritidshus

Kramfors kommun –2 %

Laholms kommun +3 %

Leksands kommun +7 %

Kristianstads kommun +16 %

Tanums kommun +16 %

Villor

Västervik kommun +22 %

Båstad kommun +22 %

Torsby kommun +23 %

Strömstad kommun +23 %

Lysekil kommun +23 %

Här har priserna stigit mest de senaste fem åren:

Fritidshus

Älvdalens kommun +86 %

Haninge kommun +74 %

Bergs kommun +74 %

Norrköpings kommun +64 %

Umeå kommun +63 %

Villor

Mora kommun +64 %

Skellefteå kommun +64 %

Sundsvall kommun +58 %

Falun kommun +54 %

Umeå kommun +54 %

Priserna på fritidshus baseras på försäljningen av 5 137 fritidshus under maj 2017–april 2018, jämfört med samma period ett respektive fem år tidigare.

Källa: Svensk fastighetsförmedling

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bostadsmarknad

Mer i ämnet