Höga Scaniachefer kände till ”ministerbussen”

Uppdaterad
Publicerad

SVT kan nu avslöja att flera höga Scaniachefer kände till den kontroversiella bussaffären med Indiens transportminister 2016. Enligt SVT:s källa var en av dem Christian Levin, som på måndagen gjorde sin första arbetsdag som ny koncernchef för buss- och lastbilstillverkaren Scania.

I mars publicerade SVT tillsammans med tyska ZDF uppgifter om en omfattande mutkultur inom Scanias indiska verksamhet.

En affär handlade om en specialdesignad och extrautrustad lyxbuss som levererades till Indiens mäktige transportminister Nitin Gadkari i samband med dotterns bröllop 2016. Gadkari har förnekat att han fått någon buss. Något som motsägs av bland annat flera internmail i en internutredning Scania gjort. I internutredningen slås också fast att Gadkaris familj bara betalat en mindre del av bussens värde.

Fem Scaniachefer medvetna om bussaffären

Scania har hävdat att ansvaret för de misstänkta mutaffärerna legat på lokala chefer i Indien. I en intervju med Uppdrag granskning i mars i år sade vd Henrik Henriksson att han 2016 – 2017 inte var informerad om mutorna eller bussaffären.

”Vi hade hört rykten om att saker hade hänt men vi hade inga bevis för det”, sade han.

Men SVT kan nu visa att minst fem svenska Scaniachefer hade informerats om bussaffären.

I ett mail från 2015 med rubriken ”Metrolink for Mr. Gadkari” får tre svenska Scaniachefer en kopia. I ett mail 2016 där bussen till en ”mycket viktig” person diskuteras är bland annat finanschefen och indienbolagets dåvarande vd Michael Benje inkopierade. Enligt internutredningen var Benjes företrädare Anders Grundströmer också involverad i bussaffären. Benje och Grundströmer satt i Scania Indiens styrelse. I styrelsen satt under samma period även Scanias avgående vd Henrik Henriksson och Scanias tillträdande vd Christian Levin.

Deltog i en majoritet av styrelsemötena under samma period

En styrelseledamot säger till SVT att Henrik Henriksson och Christian Levin var välinformerade om turerna kring den så kallade ministerbussen. Enligt årsredovisningar var båda med på majoriteten av bolagets styrelsemöten under samma period.

Enligt Scanias presschef finns inga anteckningar i styrelseprotokollen om att styrelsen fått information om affären. Men en källa säger till SVT att eftersom affären var så känslig är det osannolikt att en sådan diskussion skrivits ned i protokollet.

I ett mail till SVT skriver Scania att Christian Levin avstår att kommentera uppgifterna.

SVT har sökt Anders Grundströmer, Michael Benje och den tidigare finanschefen utan resultat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.