Foto: Scanpix

Ensamstående pensionärer får mer pengar

Uppdaterad
Publicerad

Ensamstående pensionärer med låga inkomster ska nu få lite mer att leva för. Från årsskiftet tänker regeringen höja bostadstillägget med 170 kronor i månaden.

Nästa år höjs pensionerna med nästan 500 kronor i genomsnitt. Men en stor grupp pensionärer, som bara garantipension, ser inte röken av dom pengarna. Därför vill regeringen göra en särskild satsning på dem i budgeten för nästa år.

Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) berättar för SVT Nyheter att bostadstillägget för ensamstående pensionärer ska höjas med 170 kronor i månaden från årsskiftet.

-Det här är människor som har små marginaler, ensamstående som har jobbat lite eller varit hemmafruar och då tycker jag det är viktigt att också de små pengarna får räknas, säger Ulf Kristersson (M).

Det handlar om 232.000 pensionärer som berörs.

-Det är inte mycket att komma med. Men det är klart att jag skulle vara glad för det. För jag har en ganska dyr hyra, säger Daisy Rundqvist som SVT Nyheter träffar på pensionärsgymnastik i Farsta i södra Stockholm.

Som mest kommer man att kunna få sin hyra sänkt med 4.990 kronor i månaden, efter förändringen. Kostnaden för staten blir 430 miljoner kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Höstbudgeten 2012

Mer i ämnet