Foto: TT

HQ AB i konkurs

Uppdaterad
Publicerad

Finansbolaget HQ AB har i dag försatts i konkurs på egen begäran.

Bolagsstyrelsen för HQ AB, tidigare Hagströmer och Qviberg, har lämnat in ansökan till Stockholms tingsrätt som beslutat att försätta HQ AB ska försättas i konkurs. Det skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Höga rättegångskostnader

Orsaken är att bolaget är på obestånd och inte kommer att få in de pengar som behövs för att betala motpartens rättegångskostnader i den uppmärksammade skadeståndsmålet mot den gamla ledningen med finansmannen Mats Qviberg i spetsen.

Uppmärksammad krasch

Bolaget hade krävt skadestånd av de ansvariga på sammanlagt fem miljarder kronor, men förlorade i tingsrätten. Bakgrunden till skadeståndsanspråken är den uppmärksammade kraschen i HQ bank 2010.

HQ:s aktie handelsstoppades innan domen

  • 2010 återkallade Finansinspektionen (FI) tillstånden för HQ Bank. Enligt FI hade banken så stora risker att överlevnaden riskerades. Strax därpå försattes HQ Bank i likvidation och en förundersökning om grovt svindleri inleddes.
  • 2015 väcktes åtal mot nyckelpersonerna Mats Qviberg, HQ Banks tidigare ordförande Stefan Dahlbo, vd:n Mikael König och styrelseledamoten Kurt Lönnström.
  • 2016 friades de från misstankarna i tingsrätten.
  • En central fråga i målet var om HQ Banks värderingar följde gällande bokföringsregler. 2011 pekade den nya styrelsen i HQ AB ut bland andra Mats Qviberg som ansvarig för haveriet i HQ Bank. En stämningsansökan lämnades in i juni samma år.
  • HQ AB krävde i årets maratonrättegång de svarande på 3,2 miljarder kronor i skadestånd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer