Christer Gardell, grundare av Cevian Capital, och en av arkitekterna bakom Skandiaaffären Foto: SVT

Jättenotan för rådgivning

Uppdaterad
Publicerad

Kostnaderna för den omdiskuterade Skandiaaffären blev betydligt högre än vad som tidigare varit känt. Enligt SVT:s Dokument Inifrån hamnade notan för affärsadvokater, konsulter och rådgivare på närmare en kvarts miljard kronor.

Sydafrikanska försäkringsbolaget Old Mutual sålde i våras Skandiakoncernens nordiska del till Skandias dotterbolag Skandia Liv. Ett bolag med en så kallad ömsesidig konstruktion som gör att det i princip ägs av spararna.

Prislappen för att köpa Skandia var 22,5 miljarder kronor.

Skandia ville inledningsvis inte berätta hur mycket rådgivarna, som var inblandade i Skandiaaffären, hade fått i arvode. Efter hård kritik offentliggjordes dock notan på 160 miljoner kronor.

Den summan är inte hela sanningen.

När SVT, som enda mediebolag, var med vid ägarbolaget Old Mutuals slutna bolagsstämma i London framgick att totalkostnaden för hela affären var betydligt högre.

Efter hård kritik från flera aktieägare berättade ägarbolaget Old Mutuals finanschef att kostnaden för rådgivarna hamnat på 21 miljoner pund. Med en växlingskurs på 11 kronor per pund ger det en summa på 231 miljoner kronor.

Affären kostade alltså minst 70 miljoner kronor till, en kostnad som moderbolaget Old Mutual och deras aktieägare fick stå för.

 ”Inte signifikant”

 Vid stämman medgav Old Mutuals ledning att rådgivningskostnaden inte tidigare offentliggjorts. På en direkt fråga från en mindre aktieägare om varför inte, svarade finanschefen: ”Det är inte en signifikant kostnad”.

Totalt hade Skandia och Old Mutual ett 15-tal rådgivare. Bland dem Morgan Stanley, Merril Lynch, Deutsche Bank och Carnegie.

”På tok för dyrt”

Finansmannen Christer Gardell, grundare av Cevian Capital, var, som storägare i moderbolaget, en av arkitekterna bakom affären. Han reagerar över den höga rådgivningskostnaden.

-För dyrt. För dyrt. Det är rätt så standardiserad tjänst i den här typen av affärer. Den ger inte så fruktansvärt mycket mervärde. De flesta företagsledningar och styrelser ska kunna göra rätt mycket arbete själva i den här typen av affärer. Summan är på tok för dyr. Det är en dålig upphandling, säger Christer Gardell.

Än mer upprörd över summan blir styrelseproffset och Skandiakunden Eva Redhe Ridderstad.

-Jag blir rosenrasande. Jag är livsparare i Skandia Liv. Det är mina pengar de betalar de här arvodena med. De har säkert haft väldigt duktiga rådgivare. Jag såg att det var väldigt många rådgivare, men den typen av summa är inte rimlig.

De höga rådgivningskostnaderna kritiserades även vid förra Skandiaaffären 2006 när bolaget såldes till Old Mutual. Flera tidningar uppskattade då kostnaden till närmare 200 miljoner kronor. Flera av de finansiella rådgivningsbolag som var med då var också med som rådgivare denna gång.

Mer om Skandiaaffären och de framtida pensionerna i Dokument Inifrån i kväll kl 20.00 i SVT2

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.