KI: Nu viker konjunkturen

Uppdaterad
Publicerad

Det blir en ny konjunktursvacka enligt Konjunkturinstitutet.

 I sin nya prognos för den svenska ekonomin spår KI att BNP växer med försiktiga 1,3 procent i år och 1,8 procent nästa år. Arbetslösheten stiger marginellt, till 7,6 procent i år och till 7,9 procent nästa år.

Riksbankens styrande reporänta väntas ligga på 1,0 procent i år och nästa år för att höjas till 1,5 procent 2014, enligt KI:s prognos.

Tillväxten i svensk ekonomi är svagare än normalt, skriver institutet i sin senaste månadsbarometer.

-Första halvåret var överraskande starkt men de flesta tecken tyder på att det nu kommer att bli sämre. Förtroendeindikatorerna ligger under det historiska snittet i vår barometer och de internationella signalerna är svaga, säger generaldirekt Mats Dillén.

KI:s prognos är tydligt dystrare än finansminister Anders Borgs bedömning som kom så sent som i fredag.

-Anders Borg har en mer positiv syn på svensk ekonomi än vi, säger Dillén.

KI:s sänkta prognos för reporäntan till 1,00 procent fram till slutet av 2013 hamnar väsentligt lägre än Riksbankens räntebana, enligt vilken reporäntan ska ligga oförändrad på 1,50 procent i år för att höjas marginellt under 2013.

Prognosen baseras på att regeringen genomför ofinansierade åtgärder på cirka 14 miljarder kronor 2013, vilket kan jämföras med 23 miljarder i den prognos som finansminister Anders Borg presenterade i Harpsund.

Statsskulden ökar – och faller

KI:s nya tillväxtprognoser för 2012 på 1,3 procent är nästan en fördubbling jämfört med den prognos KI lade fram i juni, där tillväxten i år beräknades till 0,7 procent. Samtidigt är den nya tillväxtprognosen för 2013 på 1,8 procent väsentligt lägre än prognosen i juni på 2,3 procent.

Statsskulden kommer samtidigt att öka, framförallt i år, enligt KI. Ökningen blir cirka 20 miljarder till beräknade 1 096 miljarder kronor. Men det blir en ökning även nästa år, till 1 108 miljarder kronor.

Riksgälden får dock draghjälp från den starkare kronan, då den befintliga skulden som är upplånad i utländsk valuta värderas ner när kronan förstärks.

I slutändan innebär detta att statsskulden som andel av BNP beräknas bli i princip oförändrad i år för att falla marginellt till 29,9 procent av BNP 2013.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.