Foto: SVT

KI: Ser dystert ut för svensk ekonomi

Uppdaterad
Publicerad

Europas ekonomi står still. Och de överraskande dåliga siffrorna smittar nu av sig på Sverige – i Konjunkturinstitutets kommande prognos för svensk ekonomi tvingas man troligen skriva ner tillväxten med cirka en halv procentenhet.

Återhämtningen i Europas ekonomi har helt kommit av sig.  Under andra kvartalet var det nolltillväxt i de 18 euroländerna jämfört med första kvartalet, visar nya siffror från Eurostat, och det påverkar även Sverige.

Kan påverka arbetslösheten

Om två veckor släpper statliga Konjunkturinstitutet en prognos för svensk ekonomi. Men redan nu kan SVT berätta att KI troligen tvingas nedrevidera tillväxten med cirka en halv procentenhet.

– Svensk export har varit svag. Och vi har ju prognosen att det ska öka snabbare. Men det ser dystert ut så vi får antagligen sänka vår prognos, säger Jesper Hansson, prognoschef på Konjunkturinstitutet.

Sänkt tillväxt har normalt sett effekter på sysselsättning och arbetslöshet.

Regeringen mer optimistisk

I KI:s juniprognos uppskattade man helårstillväxten för svensk BNP till 2,2 procent i år. Men nu, bara tre månader senare, tvingas man sannolikt omvärdera och sänka prognosen med en halv procentenhet till cirka 1,7 procent.

Det är andra gången i år myndigheten tvingas omvärdera och sänka sina prognoser. I mars uppskattade Konjunkturinstitutet att helårstillväxten skulle bli hela 2,7 procent.

Regeringen har varit betydligt mer optimistisk än KI. I juli var finansdepartementets prognos att Sveriges tillväxt i år skulle hamna på 2,6 procent, en nedjustering från vårpropositionen med 0,2 procent.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.