Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Konjunkturinstitutets nya prognos: ”Utsikterna har försämrats under sommaren”.

KI: Högre inflation och ränta väntar – Sverige på väg mot lågkonjunktur

Uppdaterad
Publicerad

Hushållen pressas av den höga inflationen och konsumtionen väntas gå ned i höst och vinter, enligt Konjunkturinstitutets (KI) nya ekonomiska prognos. De dystra utsikterna gör att Sverige, med starka offentliga finanser, är på väg mot en lågkonjunktur som väntas slå till nästa år.

Svensk ekonomi växte oväntat starkt under det andra kvartalet, konstaterar KI i prognosen. BNP ökade med 1,4 procent jämfört med föregående kvartal, enligt preliminär månadsstatistik från SCB -  en återhämtning som var väntad med tanke på nedgången under årets första tre månader.

Samtidigt har utsikterna för framtiden blivit dystrare under sommaren.

Stigande energipriser urholkar köpkraften

Energipriserna tros bli rekordhöga i vinter och inflationen väntas närma sig 10 procent. Den sammantagna bilden är därför att Sverige kommer att gå in i en lågkonjunktur under nästa år – en ändring från den förra prognosen där lågkonjunkturen spåddes slå till redan under innevarande år.

Hög inflation kombinerat med höjda räntor gör att hushållen ser mycket pessimistiskt på de ekonomiska utsikterna. Enligt KI är det framför allt en generell ökning av elpriserna som kommer att minska hushållens köpkraft.

Men även om det blir dyrare att leva finns det många hushåll som har kapacitet att klara nedgången i ekonomin relativt bra, tror SVT Nyheters ekonomireporter, Knut Kainz Rognerud.

– De som har en villa eller bostadsrätt är mest oroliga just nu eftersom räntorna är på väg uppåt. Och det kommer bli dyrare att ha lån. Men samtidigt har man ett ganska stort sparande, en ganska god ekonomi och ofta ett bra jobb så det finns ofta en bra buffert att ta av.

Fler räntehöjningar väntar

Under vinterhalvåret väntas BNP minska något på grund av den fallande konsumtionen. Det starka andra kvartalet gör dock att den totala tillväxten för 2022 skrivs upp. Tillväxten för 2023 revideras däremot ned, en nedgång som bedöms så kraftig att den orsakar en lågkonjunktur.

Fortsatt hög inflation gör att Riksbanken står inför en svår balansakt med att hålla inflationsmålet på 2 procent samtidigt som den väntande lånkonjunkturen inte får bli för hård. Trots det väntas banken fortsätta med snabba höjningar av styrräntan, som i november tros ligga på 2,0 procent.

Men det är inte bara dystra besked i prognosen, konstaterar SVT Nyheters ekonomireporter Knut Kainz Rognerud.

– Trots alla de mörka moln som rullar in nu och all den oron som finns bland Sveriges konsumenter så står den svenska ekonomin väldigt stark. Företagen tjänar bra med pengar och just nu sjunker faktiskt arbetslösheten. Så det är två olika världar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se experten om Konjunkturinstitutets nya prognos för svensk ekonomi. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.