Scandinavian Airlines. Foto: Scanpix

Nya sparplanen som ska lyfta krisdrabbade SAS

Uppdaterad
Publicerad

Under morgonen presenterades sparplanen som ska lyfta krisdrabbade SAS. 800 jobb tas bort i Sverige, Norge och Danmark när administrationen koncentreras till Stockholm, säger SAS vd Rickard Gustafsson. Totalt minskas antalet anställda med 6.000 tjänster.

Klockan åtta i dag presenterade SAS sin uppskjutna kvartalsrapport, samt den framtidsplan som under helgen gett upphov till rykten om stora besparingar.

I sparplanen framgår att SAS nått en överenskommelse med långivarna som innebär att de befintliga krediterna på 3,1 miljarder ökar till 3,5 miljarder kronor och förlängs till sista mars 2015.

SAS

Under morgonen höll SAS vd Rickard Gustafson en presskonferens med anledning av den nya sparplanen.

– Antalet anställda kommer att gå från cirka 15.000 till 9.000. Den största delen av det är relaterat till försäljningar och outsourcing, sade han.

Nya kollektivavtal och sänkta ersättningar

SAS vill förhandla om kollektivavtalen med de anställda och ska inleda förhandlingarna inom kort. Att facket går med på de nya kollektivavtalen är en förutsättning för att lånet ska godkännas, skriver SAS.

SAS uppger att ersättningsnivåerna för de anställda sänks och att nya pensionsvillkor finns också med i sparpaketet.

Enligt företagets vd Rickard Gustafson kommer lönerna för personalen att sänkas med upp till 15 procent.

– I snitt kommer flygande personal minska sin lön med 12 procent. Det ska finnas ett maxtak så att ingen ska behöva minska sin lön med mer än 15 procent, säger Rickard Gustafson under morgonens presskonferens.

För ledningsgruppen sänks lönerna med 15 och 23 procent.

Förhandlingar med facket inleds

Enligt Dagens Industri förväntas facket inte säga nej till besparingspaketet, men under gårdagen uttryckte fackliga representanter kritik mot eventuella lönesänkningar.

– Det spelar ingen roll om det är 10 eller 15 procent – det är bara att glömma. Vi har gett vårt i mer än tio år och nu har vi inget mer att ge, sade Asbjørn Wikestad till NRK.

Robert Gustafsson, ordförande för SAS-sektionen i Svensk Pilotförening säger till TT att han är försiktigt positiv till SAS-ledningens plan, men att han inte vill gå in på om de kommer att acceptera lönesänkningar.

Rickard Gustafson menar att SAS har en god relation med facket.

– Fackrepresentanterna har visat en vilja att stötta företaget. Och vi har haft långa diskussioner med facket. Våra anställda har inte sett den här planen förrän nu och de behöver diskutera tillsammans med sina fack detaljerna och ”smälta” planen.

”En sista chans”

”Detta är vårt ”final call”, om vi ska finnas kvar. Vi har fått denna sista chans att starta om och genomföra dessa fundamentala förändringar. Jag vet att vi kräver mycket av våra medarbetare, men det finns ingen annan väg, säger Rickard Gustafson i pressmeddelandet.

– Vi har ett väldigt dåligt läge. Vi har inte tjänat pengar på ett antal år och vi kan inte fortsätta om vi inte visar att vi kan tjäna pengar. Våra finansiärer har sagt att de inte kommer att stödja oss och våra ägare är inte intresserade av att tillföra nya pengar om vi inte visar att vi tjänar pengar.

Regeringen positiv till nya affärsplanen

Den svenska staten kommer inte att skjuta till några pengar till flygbolaget, men är beredd att säkra bolagets tillgång till likviditet.

”Kreditfaciliteten är ett lånelöfte och inte ett tillskott av kapital”, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Regeringen skriver också att ambitionen fortfarande är att hitta en ny ägare till SAS och menar att den nya affärsplanen för företaget är mer attraktiv för en potentiell ägare.

SAS vd Rickard Gustafson bekräftar under presskonferensen att SAS förhandlar med med tänkbara köpare.

– Ja, det gör vi. Just nu gör de en finansiell genomgång av bolaget, säger han.

Flygbolaget uppger att de tänker sälja marktjänsten och det norska regionala flygbolaget Wideröe.

I kvartalsrapporten, där delar sedan tidigare blivit offentliga, framgår bland annat att SAS gör en kvartalsvinst på 568 Mkr.

Fakta: SAS ägare

De största ägarna i SAS:

Svenska staten 21,4 procent.

Danska staten 14,3 procent.

Norska staten 14,3 procent

Knut and Alice Wallenbergs stiftelser 7,6 procent.

Källa: SAS (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SAS

Mer i ämnet