Foto: Skärmdump firstdate.se

KO tar dejtingtjänst till domstol

Uppdaterad
Publicerad

Många dejtingtjänster har snåriga villkor och snärjer kunderna i avtal som är svåra att ta sig ur, bedömer Konsumentombudsmannen som nu kräver vite från Firstdate i en stämning till Marknadsdomstolen.

– De har sålt kampanjerbjudanden som konsumenter har missförstått och de har avtalsvillkor som innebär att konsumenten binds till långa uppsägningstider. Det ser ut som att det kostar en krona, men i slutändan kan det handla om 700 till 800 kronor, säger Gunnar Wikström, processråd på konsumentombudsmannen (KO).

Svårbegripligt

Wikström tycker bland annat att uppsägningstiden på 60 dagar är omotiverat lång. KO stämmer nu Firstdate inför Marknadsdomstolen med krav om vite om inte deras information blir tydligare. Konsumenternas anmälningar till KO mot Firstdate handlar i hög grad om att villkoren bara framgått i det finstilta.

– Det är inte så lätt att förstå de här villkoren, varken vi eller de som har tecknat de här kampanjerbjudandena har riktigt förstått vad det handlar om, säger Wikström.

Samtidigt är Firstdate inte ensamt i branschen om otydliga villkor. Även konkurrenterna i nätdejtingbranschen har liknande regelverk och även de granskas nu av KO.

– I stort sett finns samma brister i de andra större företagen i branschen, Firstdate är inte på något sätt unikt, säger Wikström.

Komplicerade krav

Ett av problemen är att det är svårt att säga upp avtalen, anser KO. Dejtingföretagen ställer komplicerade krav på hur uppsägningarna ska göras för att vara giltiga. Dessutom förlängs avtalen automatiskt utan att kunderna får tydlig information om att de förlängs om man inte aktivt säger upp dem. Samtidigt är det svårt att komma i kontakt med företagen.

Firstdates juridiska ombud Tobias Eltell konstaterar att bolaget nu ska gå igenom stämningsansökan.

– Strikt juridiskt sett är det inga problem med de avtalsvillkor som gäller. Däremot är det alltid bra om de blir tydligare för konsumenten. Det här kan absolut göras bättre, men det gäller ju alla avtalsvillkor, säger Eltell.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer