Riksbankschefen Stefan Ingves.

Analys: Konjunkturen viker — minusräntan består

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

”Ovanligt ljus syn på den nära framtiden”, skriver SVT:s ekonomikommentator Johanna Cervenka om Riksbankens besked i sin analys.

Johanna Cervenka

Ekonomikommentator

Det var ju inte det här läget som Riksbanken skulle vara i. Reporäntan, Riksbankens viktigaste styrränta, skulle höjas till en normal nivå i maklig takt under flera år samtidigt som tidernas högkonjunktur skulle hålla i sig. Politikerna skulle hinna ta tag i bostadsbubblan och skuldsättningen.

Så kommer verkligheten och stör. Det är en stökig oberäknelig omvärld med brexit-kaos, handelskrig mellan USA och Kina, oro för italienska banker och den tyska ekonomin. På hemmaplan börjar rekordkonjunkturen visa tecken på avmattning.

Allt detta till trots vill Riksbanken hålla fast vid att höja räntan i slutet av året eller i början av nästa år. Att tvingas sänka i närtid finns inte i huvudscenariot. Sedan sker räntehöjningarna därefter i betydligt långsammare takt än tidigare prognostiserat.

”Hängslen på”

I en tid när både europeiska centralbanken, ECB, och amerikanska centralbanken, Federal Reserve, signalerar att de är beredda att sänka sin ränta ytterligare med olika medel och Riksbanken tidigare nogsamt följt deras bedömningar kallar vice riksbankschef Per Jansson Riksbanksdirektionens beslut för ”vågat”.  

Till skillnad från många andra bedömare ser Riksbanken ljust på ekonomin i närtid. Men Riksbanken tar sin vana trogen hängslen på, och säger att man minsann kan ändra sin bedömning.  

Reaktionen på Riksbankens ovanligt ljusa syn på den nära framtiden och en räntehöjning i december blev en pust av lättnad. Kronan stärks och räntan på statspapper sticker uppåt något.

Det är bara att konstatera – vi lever i en märklig tid.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.