Konjunkturmätarkalldusch pressar kronan

Publicerad

Industrins PMI, inköpschefsindex, är en temperaturmätare på hur industrin går och deras framtidsplaner. Siffrorna som presenterades på tisdagen var oväntat dystra.

Ett fall på 5,5 procentenheter till 46,3 för PMI är den största nedgången månad till månad sedan Lehman-kraschen skapade härdsmälta i världens finansmarknader. Samtidigt har indexet inte varit på en sådan låg nivå sedan eurokrisen, i början av 2013.

Indexet tas fram av Swedbank och Inköpschefernas branschorganisation, Silf, och består av fem delar: orderingång, produktion, sysselsättning, leveranstider och lager av inköpt material.  Särskilt orderingång och lager visar på industrins förutsättningar framåt. Det som är värt att hålla i åtanke är att det är en månadssiffra som kan variera kraftigt från månad till månad.

Produktionen i industrin har tvärnitat

Det som sticker ut är att produktionen i industrin tvärnitat samtidigt som indexet för exportindustrins orderingång fallit kraftigt. Det kan ses som ett tecken på att industrin märker av den ekonomiska oron i världen. Tyskland är Sveriges viktigaste exportmarknad och om ekonomin mattas av där, märks det i Sverige. Värden under 50 i indexet ses som ett tecken på att tillväxten i industrin mattas av, medan en siffra över 50 tyder på ekonomisk tillväxt. Indexet varierar sällan lägre än till 40. I dagens index låg tre av fem delindex under 50.

Just nu duggar trista konjunktursignaler tätt. En så kraftig nedgång i PMI var oväntat och kronan försvagades ytterligare mot dollarn och euron. Om ekonomin mattas av blir det svårare för riksbanken att nå sitt mål om 2 procents varaktig inflation och höja sin styrränta i slutet av året som nu är planerat. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.