• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bollnäs och Freluga, Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

När USA-börsen stängde vid 22-tiden, svensk tid, hade kurserna förbättrats något från det mycket svåra läge som rådde vid öppnandet. Foto: TT

Kinaras fick USA-börserna att falla

Uppdaterad
Publicerad

När börshandeln på amerikanska Wall Street öppnade vid 15:30 svensk tid föll kurserna brant, något som spädde på oron och fick de ledande börserna i Europa att rasa ytterligare. USA-börserna återhämtade sig under dagen men stängde ändå med kraftiga fall jämfört med gårdagssiffrorna.

Dow Jones industriindex gick ned med 6.1 procent och Nasdaq-börsen störtdök med över 8 procent i den inledande handeln, men börserna återhämtade sig sedan. Kurserna svängde under kvällen men vid stängning noterades ändå rejäla minussiffror. Dow Jones backade med 3,6 procent och Nasdaq föll med 3,8  procent.

Till de stora förlorarna hörde oljejättarna Exxon och Chevron vars aktiekurser sjönk med 4,2 respektive 4,1 procent.

Kina börsras

Under handeln registrerades hela 1.300 tillfälliga handelsstopp för olika aktier, vilket säger en del om de stora rörelserna under dagen.

Europas börser stängde innan de amerikanska placerarna återfått något av framtidstron. Frankfurtbörsens Dax 30 föll därför med -5,7 procent och Londonbörsens FTSE 100 med -4,7.

Inleddes i Shanghai

Utlösande faktor bakom måndagens ras var Shanghaibörsens kompositindex som stängde 8,5 procent lägre än i fredags. Nedgången är den största sedan februari 2007 och övriga ledande Asienbörser drogs med i raset. Både Tokyobörsen och börsen i Taiwan sjönk med nästan 5 procent.

Raset skakade också om också andra finansiella marknader. Både Nordsjöoljan och USA-oljan föll med drygt en dollar per fat till strax över 44 respektive 39 dollar. Priserna ligger på de lägsta nivåerna sedan början av 2009, under efterdyningarna av bolånekrisen i USA. Detsamma gäller priserna på koppar och andra metaller. Dollarn försvagades både mot euron och den japanska yenen.

Liknar tidigare finanskris

Bedömare i Asien beskrev stämningen bland marknadens aktörer som ”panik”.

– Det börjar se ut som under den asiatiska finanskrisen i slutet av 1990-talet. Spekulanter säljer de tillgångar som verkar mest sårbara, säger Takako Masai, chefsanalytiker på Shinsei Bank i Tokyo, till Reuters.

Eiji Kinouchi, analytiker på Daiwa Securities i Tokyo, säger till samma nyhetsbyrå att Kina kan tvingas devalvera yuanen ännu mer om dess ekonomi fortsätter att vackla.

”Kina har verktygen”

SEB:s chefekonom Robert Bergqvist anser att måndagens marknadsreaktioner varit överdrivna. Oron gäller om Kinas regerande kommunistparti kan få fart på landets ekonomi. Om inte befarar världen att en inbromsning i Kina, vars andel av världsekonomin numera är 17-18 procent, ska orsaka en ny världsomspånnande lågkonjunktur – innan den gamla ens är över.

– Kina är en viktig global spelare men till skillnad från många andra länder, där räntan redan är noll och budgetunderskotten stora, har regimen i Kina fungerande verktyg för att ge stöd åt konjunkturen. Så egentligen är det mer en politisk utmaning än en ekonomisk, säger Robert Bergqvist till SVT Nyheter.

Fakta Fakta: Börsutveckling under måndagen

Börs;Utveckling;

Shanghai;- 8,5;

Tokyo;- 4,6;

Stockholm;- 4,5;

London;- 4,0;

Frankfurt;- 4,0;

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kina börsras

Mer i ämnet