Riksbankschefen Stefan Ingves. Foto: Scanpix

Krav på ytterligare mål för Riksbanken

Publicerad

I en färsk prognos skriver Konjunkturinsitutet att arbetslösheten i Sverige kommer ligga kvar på runt höga 8 procent i flera år framöver.

Nu kräver allt fler politiker och ekonomer att Riksbanken lägger till ett mål om lägre arbetslöshet.

Den svenska oberoende Riksbankens viktigaste mål är sedan 20 år en låg inflation med målet två procent. Ett mål som få hittills har ifrågasatt.

Problemet är bara att Riksbanken de senaste åren har haft svårt att nå målen. Riksbanken har heller inte lyckats nå det indirekta målet om hög sysselsättning.

Översyn

Nu hörs allt fler röster som kräver att målen ses över och att Riksbanken inför ett tydligare mål om lägre arbetslöshet.

– Jag tycker det börjar bli dags att göra en översyn av organisationen Riksbanken. Och kanske man ska ha två mål som man har i USA med att också stödja en positiv ekonomisk utveckling och få ned arbetslösheten, säger Peter Eriksson, riksdagsledamot(MP) och ledamot av Riksbanksfullmäktige.

Nytt mål i USA

I december införde den av George Bush tillsatte amerikanske riksbankschefen Ben Bernanke ett nytt mål för Federal Reserve, att hålla räntan låg tills arbetslösheten sjunker under 6,5 procent.

– Oturligt nog är arbetslösheten fortfarande hög. Fem miljoner människor, mer än 40 procent av de arbetslösa har varit utan jobb i sex månader eller längre. De omständigheter som arbetsmarknaden står för i dag representerar ett enormt slöseri med mänsklig och ekonomisk potential, sa den amerikanske riksbankschefen i ett ovanligt känsloladdat tal när han presenterade det nya beslutet.  

Federal Reserves beslut att sätta upp ett nytt siffermål för arbetslösheten har väckt stor internationell debatt. I Sverige har det dock varit relativt tyst.

Men nu börjar allt fler politiker och ekonomer kräva samma sak för Riksbanken.

Calmfors: Dags att ändra målen

Den inflytelserika ekonomen Lars Calmfors vid Stockholms Universitet anser att det är dags att ändra Riksbankens mål. Samme Calmfors som var med när dagens riksbanksspolitik utformades på 90-talet.

– Jag kan mycket väl tänka mig att man skulle skriva in att Riksbanken har ett mål för att stabilisera inflationen och ett mål för arbetslösheten runt det man tror är en hållbar långsiktig nivå, säger han.

– Vi lider ju fortfarande av arbetslösheten från 90-talet då många slogs ut. Det innebär att vi inte använder våra resurser fullt ut. Men framför allt är det skadligt för alla de som är arbetslösa, säger Lars Calmfors.

Enligt Vänsterpartiets ekonomiske talesperson Ulla Andersson, som även sitter i riksdagens finansutskott, bör Sverige ta efter USA.

– Vi tycker att man borde komplettera inflationsmålet med ett sysselsättningsmål. För sysselsättningen är avgörande för hela samhällsekonomins utveckling och här har penningpolitiken ett ansvar att ta som de inte riktigt har tagit, säger hon.

Debatt inom (S)

Även inom Socialdemokraterna pågår det nu en debatt om Riksbankens mål. Den socialdemokratiska partiledningen har inte offentligt kritiserat Riksbanken men flera motioner inför vårens kongress kräver just att Riksbanken inför ett sysselsättningsmål.

– Låt säga att man skulle nå två procent och arbetslösheten fortfarande är hög, då måste man nog fundera, säger Pia Nilsson, riksdagsledamot (S) som sitter i finansutskottet.

SVT Nyheter har bett finansminister Anders Borg om en intervju men han hälsar att inte har några kommentarer i ämnet på grund av Riksbankens oberoende ställning.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.