Krav på utredning av bankernas räntesystem

Uppdaterad
Publicerad

Den brittiska banken Barclays försökte manipulera räntorna. Nu vill Fastighetsägarna ha en utredning om hur det svenska systemet fungerar. För enligt branchorganisationen har bankerna möjligheten att ta ut för höga räntor från sina kunder i Sverige.

I går berättade  SVT att Sverige har en av de högsta marginalerna i västvärlden då det gäller en av de viktigaste  räntorna som bankerna tar för att låna av varandra – Stibor – jämfört med riksbankens styrränta. Och fastighetsägarna vill nu ha en utredning om hur Stibor fungerar i Sverige.

–Vi har väldigt få banker där man har möjligheten att sätta stiborränta lite högre för att på det sättet öka intjäningen gentemot kund, säger Fastighetsägarnas chefekonom Tomas Ernhagen. Tittar vi  historiskt ligger marginalerna väldigt högt just nu. Då bör man titta på detta från myndigheternas sida för att visa att det inte är några konstigheter i det svenska systemet.

Liborskandalen

Stibor utreds av Riksbanken

I Storbritannien har det blivit en stor skandal när det visat sig att en bank, Barclays, försökt manipulera Libor, som är den brittiska motsvarigheten till Stibor. 

Delar av ledningen har fått gå och följden har blivit att tilltron till det brittiska systemet har fått sig en törn. Även i Sverige finns en misstro från marknadens sida och Riksbanken därför beslutat sig för att göra en genomgång av hur Stibor fungerat de senaste fem åren, även om man inte har några konkreta misstankar på att systemet har missbrukats.

–Det finns det absolut inga belägg för, men man kan ju konstatera att det har hänt i England säger Fastighetsägarnas chefekonom Tomas Ernhagen.

–Och det gör ju att det är fullt möjligt här i Sverige också eftersom vårt system mer eller mindre en kopia på det brittiska systemet. Har det hänt där kan det hända här och det måste vi bringa klarhet i att det inte har gjort. Det är viktigt att det kommer upp på bordet i så fall.

Storbank försvarar systemet

Nordea är en av de fem banker som ingår i Siborpanelen och där försvarar man systemet.

–Jag tror att det faktiskt är rättvisande,  säger Nordeas finanschef Fredrik Rystedt

Ändå finns det en oro på marknaden?

–Jag tror att ett av skälen till det är att handeln mellan bankerna och in- och utlåningen mellan bankerna har minskat så det är svårare att observera priser i marknaden i dag. Då kan man inte helt enkelt verifera dem på samma sätt längre. säger Nordeas finanschef Fredrik Rystedt.

Bankerna i Stiborsystemet har det senaste året suttit i överläggningar för att se vilka förändringar som kan göras för att öka tilltron till en av grundpelarna i det svenska räntesystemet och mycket hänger nu på vad Riksbankens genomgång visar. Den kommer att vara klar någon gång i höst.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Liborskandalen

Mer i ämnet