Finansinspektionens chefsjurist Per Håkansson och generaldirektör Erik Thedéen. Foto: TT

Krävs mer för att hejda skenande bopriser

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Syftet med amorteringskravet är att minska den höga skuldsättningen bland svenskarna och dämpa bostadspriserna.  Men frågan är om det är lite för lite, lite för sent.

Johanna Cervenka

Ekonomikommentator

Det har varit en flera år lång resa för Finansinspektionen att få till stånd ett amorteringskrav. Nu införs det flera år för sent och efter att bankerna redan själva infört hårdare krav på amortering.  Så trots att svenskarna den senaste tiden rusat till banken för att låna till ett nytt kök eller badrum – händer just den 1 juni när de nya amorteringskraven introduceras....antagligen inte så mycket alls.

Krävs mer

Och om målet är att minska skuldsättningen och de skenande bopriserna krävs det mer. Det är en extremt låg ränta, vi har generösa ränteavdrag och slopat fastighetsskatten. Samtidigt är inflyttningen till storstäderna stor, bostadsbyggandet i underkant och så har vi en svensk ekonomi som har en bra tillväxt på 4,1 procent. Det gör att svenskarna känner sig rika och att det samtidigt finns behov hos många att köpa en lägenhet eller ett hus.

Övervärderat

IMF, EU och OECD menar att bostäderna i Sverige redan är övervärderade och pekar på att bopriserna på den svenska bostadsmarknaden ökade med i genomsnitt 12-13 procent. Samtidigt har den svenska ekonomin i sin helhet bara växt med 4,1 procent.  Nu är frågan hur priserna kan sluta att skena utan att det blir en krasch som i flera andra länder i Europa under finanskrisen.

Oron för ett boprisfall och de konsekvenser det kan få för ekonomin i sin helhet gör att politiker och myndigheter inte tror att amorteringskravet räcker – och vill införa fler åtgärder för att dämpa skuldsättningen och få stopp på rusande bostadspriser. 

Bara början

Finansinspektionen har redan flaggat för att de gärna vill införa ett skuldkvotstak, det vill säga en gräns för hur stora lånen får vara i förhållande till det man har kvar att leva på. 

Nu är frågan om det räcker för att få stopp på svenskens kreditaptit utan att det krävs större genomgripande politiska åtgärder, som att trappa ner ränteavdragen eller återinföra fastighetsskatten. De frågorna är politiskt känsliga.  Klart är också att det behövs fler bostäder men i de blocköverskridande bostadspolitiska samtalen som just nu pågår uppges parterna stå långt i från varandra.

Klart är att amorteringskravet inte är slutet på en omständlig resa utan antagligen bara början.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.