”Putins krigshot kan få skräckbägaren att rinna över”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Den här gången är det befogat att beskriva börsraset med krigsrubriker. Putins krigshot och Natos mobilisering kan vara droppen som fått skräckbägaren att rinna över för börsen.

Kristina Lagerström

Ekonomikommentator

Försvarsmaktens förstärkning av Gotland med förflyttning av operativa beredskapsstyrkans fordon från I 19 i Boden, skedde med hjälp av såväl poliseskort som Trafikredaktionen på P4 Stockholm.

Jag är ingen säkerhetspolitisk expert, men vågar nog säga att den inte har skrämt Putin direkt. Däremot kanske en och annan i finanskvarteren i Stockholm. Sedan militär började patrullera Visbys gator för drygt en vecka sedan har börsen fallit med nio procent.

Mycket står på spel

Självkart handlar det egentligen inte om soldaterna på Gotland, utan om Putins moblisering vid Ukrainska gränsen, Natos mobilisering i Europa, möten och uttalanden på högsta nivå mellan USA, Ryssland, EU och Nato, i en aldrig sinande ström av nyheter.

Det är mycket som står på spel, även rent ekonomiskt. Om Ryssland invaderar Ukraina kan USA och EU införa sanktioner mot Ryssland. Men det skulle inte bara slå mot Ryssland utan också kunna göra det mot ekonomier i väst och inte minst många börsjättar.

EU behöver Rysslands naturgas, och hela världen är beroende av olja, även den från Ryssland.

Stora risken

Det kan bli rörigt och det är framförallt mycket mer svårbedömt än ”vanliga” ekonomi- och börsfrågor, som inflation och räntehöjningar. Egentligen är det dock inflationen och räntorna som är den stora risken för börsen framöver, och som återkommande har skapat oro ända sedan i höstas.

I USA är inflationen 7 procent, räntehöjningar från centralbanken kryper allt närmare, nya besked eller signaler om när väntas på onsdag kväll svensk tid. Dessutom väntas besked om den potentiellt skakiga men nödvändiga nertrappningen av pandemistimulanser i form av ständigt nya pengar som pumpas in på finansmarknaden.

Högre räntor är generellt negativt för börsen eftersom det förbättrar avkastningen på annat håll än börsen och därmed lockar pengar från börsen.

Bokslut att vänta

Det som ändå hållit börsen uppe är nog framförallt att börsbolagen överlag går väldigt bra, liksom konjunkturen, både i Sverige och det för börsen och världsekonomin viktiga USA. Men i förra veckan kom bokslutsrapporten för en av techjättarna i New York, Netflix, och efter det rasade aktien med över 20 procent.

Techjättarna är så stora att de styr hela New Yorkbörsen. Men den här enskilda händelsen i det här enskilda bolaget har ändå skapat en orimligt stor börsoro. I morgon är det Microsofts tur. Den rapporten väntar aktieplacerare, inte bara på New Yorkbörsen, på med spänning.

Men först är det dags för Ericssons bokslut tisdag morgon här hemma. Sedan rapporterar de stora viktiga börsbolagen i en rasande fart. På fredag kommer Volvo, H&M, Telia, Electrolux, SSAB och alla skogsbolagen i stort sett samtidigt.

”Nervklen och superdopad”

Nu är frågan om finfin vinstutveckling räddar börsen den här gången också. Eller om krigsoron och den amerikanska centralbanken Federal Reserves räntehöjarplaner, tillsammans med de ”gamla vanliga” pandemiproblemen i form av nedstängningar på grund av omikron, brist på komponenter, och transportkaos till slut blir för mycket för börsen.

Aktiemarknaden har ju den egenheten att den är både nervklen och superdopad – av pandemistimulanser – nu. Börsen återhämtade visserligen lite grann av raset på som mest över fem procent idag. Men det är inte otroligt att tanks och kanoner kan komma att skrämmas även framöver.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.