Foto: SVT

Krönika: Fransk getost på ryskt vis

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Omvärldens sanktioner mot Ryssland, på grund av konflikten med Ukraina, har fått en del udda konsekvenser. Bland annat har ett av landets största gruv- och stålföretag hittat en ny nisch: Getost från Sibirien!

Bert Sundström

Utrikesreporter

Samma dag som OS i Sotji avslutades gav Rysslands president Vladimir Putin order om att Ryssland skulle invadera Ukraina, och annektera den ukrainska halvön Krim. Så blev det, och som ett tecken på missnöje införde EU och USA ekonomiska sanktioner mot ett antal ryska företag och potentater.

Stopp för lax och ost

Putin svarade med ”motsanktioner” i form av stopp för import av mängder av varor från ”väst”; norsk lax, polska äpplen, fransk ost. Laxen och äpplena kommer till Ryssland i alla fall, verkar det, genom Vitryssland ofta sägs det, med osten var det svårare.

Sanktionerna mot Ryssland i sig är rätt meningslösa. Att ryssar fått se sin levnadsstandard sjunka kraftigt efter attacken på Ukraina beror till nästan hundra procent på att priset på råolja och naturgas just då störtdök. Den ryska rubeln förlorade halva sitt värde mot euro, dollar och svenska kronor.

Gynnar inhemska företag

Det betydde också att priset på importerade varor fördubblades. Dessutom innebar ”motsanktionerna” att mängder av varor försvann från butikshyllorna. Dåligt för alla konsumenter såklart, men en möjlighet för ryska företag.

Ett av företagen som såg möjligheten är UMMS – ett jättelikt gruv- och metallindustrikonglomerat, med bas strax utanför Jekaterinburg i Sibirien. Företaget har länge också haft en avdelning för jordbruksindustri. Och nu, insåg några av cheferna, fanns ju en gyllene möjlighet: Vi kan börja göra RYSK getost!

Franska getter

Ett tusen franska getter importerades. Nu är produktionen i full gång. De tusen getterna ska bli tio tusen är det tänkt. Och kanske det varaktiga resultatet av sanktionskriget mot Ryssland blir att Ryssland till sist får igång en egen produktion av livsmedel med lika hög kvalitet som i Frankrike.

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.