Kvinnor skiljer sig oftare än män efter en toppbefordran

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnor som befordras till toppjobb skiljer sig oftare än män som får motsvarande jobb, visar en studie. Skilsmässorna blir fler när en befordran går emot de roller, eller den ansvarsfördelning, som makarna tidigare haft.

Det här är slutsatsen som två forskare drar i en artikel i tidskriften Ekonomisk debatt.

Forskarna, Johanna Rickne och Olle Folke, har undersökt äktenskapsstatus för personer som blivit kommunstyrelseordförande respektive riksdagsledamöter, och jämfört med andra personer som fanns med på valsedlarna och kandiderade om samma uppdrag. De har också tittat på civilstatus för vd:ar på större företag.

Stärker sitt ekonomiska övertag

Bland kvinnorna som fått de höga politiska positionerna är tio procent skilda inom tre år efter valet, mer är dubbelt så hög andel som i gruppen som inte befordrades. Bland männen syns däremot ingen skillnad.

Den största andelen skilsmässor sker då kvinnan stärker sitt ekonomiska övertag, och den minsta andelen skilsmässor där mannen gör det.

”Familjen blir ett stöd i genomsnittsmannens karriär, men en källa till stress och konflikt för genomsnittskvinnan”, skriver de.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer