Peter Rawet, kommentator Foto: SVT

Lånesnurren riskerar räddningsfondernas trovärdighet

Uppdaterad
Publicerad

Spanien får nu ett stort lånepaket till sina banker. Men samtidigt är landet med och pumpar in pengar i samma räddningsfonder, det har man inte längre råd med nu. Spaniens bortfall riskerar att kraftigt minska de olika räddningsfondernas styrka och trovärdighet, skriver SVT:s ekonomikommentator Peter Rawet .

Det gäller att hålla tungan rätt i munnen när det gäller EU:s alla räddningspaket, det senaste till blev klart i helgen till Spanien. Tanken bakom jättelånet är ju att Spanien inte skall bli ett nytt Grekland, men frågan är om inte själva EU håller på att förvandlas till något som är lika trovärdigt att rädda sig själv som den grekiska staten.

Får förödande konsekvenser

Spanien ska alltså få ett jättelån på 100 miljarder euro för att pumpa in i sina sköra banker. Var och hur pengarna skall tas ifrån är långt ifrån klart, och det spelar roll. Att Spanien inte samtidigt kan vara med och skydda euron i de olika räddningsfonderna får förödande konsekvenser för fondernas styrka och trovärdighet.

Tas pengarna från den tillfälliga räddningsfonden EFSF så blir finansiering problematisk eftersom den är en fond som är uppbyggd på att euroländerna skall skjuta till pengarna vid behov. Tas Spaniens pengar härifrån kan de naturligtvis inte vara med och samtidigt skjuta till pengar. Sedan tidigare är ju Grekland, Irland och Portugal borträknade. Men Spaniens andel i denna fond överstiger vida dessa länders skyldigheter. De länder som är kvar på banan får alltså ta ett mycket större ansvar.

Kan betala till sig själva

Den nya fonden, ESM, ska ha egna pengar. Men också där har ju Spanien stora skyldigheter att stå bakom fonden i kraft av sin ekonomiska storlek (EU:s 4: e största ekonomi). Det kan bli så att Spanien betalar från ESM till sig själv (men det blir väl i praktiken de andra euroländerna). Tas pengarna härifrån får dessutom alla andra långivare till Spanien sämre säkerhet eftersom ESM har företräde vid konkurs. Det höjer med andra ord andra långivares krav på högre ränta för att kompensera för den högre risken – dyrare att låna för Spanien.

Spanien lånar från sina banker

Sedan är ju frågan om vad pengarna skall gå till. Rädda banker sägs det men samtidigt är det spanska banker som är de som är störst på att låna till spanska staten. Så nog sjutton är det en räddning av Spanien som land vi ser, där banksystemet bara är ett rundningsmärke.

Slutgiltligen kan man ju undra om pengarna räcker. Det finns beräkningar på att Spanien behöver ungefär 450 miljarder euro för att klara att rädda bankerna, finansiera budgetunderskotten, och bara för att förnya gamla lån de närmaste två åren. Behöver Spanien alla dessa pengar tillsammans med den låga hållfastheten på EU:s så kallade brandväggar (EFSF och ESM) så kan man ju undra hur länge det senaste räddningspaketet räcker – veckan ut? Behöver sedan Italien hjälp, ja då kanske Italiens förra premiärminister Silvio Berlusconis till slut får rätt om något – Ciao Ciao euro!

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.