Foto: Faksimil: SVT

Länsförsäkringar varnar för ny bankbluff 

Uppdaterad
Publicerad

I ett mejl som ser ut att komma från Länsförsäkringar uppmanas företagets bankkunder att lämna ut inloggningsuppgifter och kontonummer. Nu varnar Länsförsäkringar sina kunder för mejlet.

Under söndagseftermiddag har Länsförsäkringar fått samtal från oroliga kunder som fått mejlet. I mejlet som ser ut att komma från Länsförsäkringar informeras kunder om att bolaget kommer att göra en mjukvaruuppdatering och att man därför måste lämna sina personliga uppgifter.  

Nu varnar Länsförsäkringar för mejlet.  

– Vi skulle aldrig fråga efter inloggningsuppgifter och bankkontonummer i ett mejl, säger Ola Kallemur, pressansvarig för Länsförsäkringar till SVT Nyheter. 

”Inte helt ovanligt”

Kallemur uppmanar den som lämnat ut sina uppgifter att omgående kontakta Länsförsäkringar och att söka igenom sin dator efter virus och spionprogram.  

– Dessvärre är detta inte helt ovanligt, men dessbättre börjar kunderna få mer kunskap om detta. Det enda man kan göra är att vara uppmärksam och aldrig lämna ut sina uppgifter, säger Kallemur.

Enligt Ola Kallemur är Länsförsäkringars säkerhetsavdelning informerade och man arbetar med fallet. Mejlet som kommer i adressen ser ut att komma från sajten free.fr.

Nätfiske

Visa

Att skicka falska mejl i syfte att få personer att lämna ut privata uppgifter, som inloggningsuppgifter, kreditkortsnummer och bankkontonummer kallas för nätfiske. Syftet är att komma åt dina pengar, eller för att handla på nätet med ditt kort.  

Andelen bluffmejl där avsändaren utger sig för att vara en myndighet eller ett företag ökar. Enligt en färsk underökning från IT-säkerhetsföretaget Sentor visar att 65 procent av svenska folket fått bluffmejl.

Mest drabbade är unga mellan 18 och 29 år där 72 procent uppger att de har utsatts för den här typen av bedrägeriförsök. Bland de som har uppgett att de har tagit emot mejl som de misstänkt haft ett bedrägligt syfte har fyra procent uppgett att de har lämnat ifrån sig känslig information. Och 33 procent har inte velat svara på frågan, vilket kan tyda på att det finns ett mörkertal. 

Så här skriver polisen om nätfiske:  

Scenario: Du får ett mejl från din bank där det står att det har uppstått ett problem med ditt konto och att du ska skicka in dina kontouppgifter. Du uppmanas göra detta omgående annars blir dina tillgångar frysta i avvaktan på utredning. Bedragaren vill att du ska besvara mejlet och ange dina uppgifter alternativt klicka på en länk i mejlet. Länken går till en webbsida där du ska ange dina kontouppgifter. 

Bedragarens mål är att: 

* Få dig att lämna ut dina kontouppgifter och lägga beslag på dina pengar. 

Så skyddar du dig: 

* Banker och andra kreditinstitut begär aldrig in dina uppgifter via mejl. Är du osäker på om meddelandet kommer från din bank, ring banken och fråga. 

* Klicka aldrig på länkar i den här typen av mejl. Det finns en risk att din dator blir smittad med skadlig kod. Samma råd gäller för mejl där du påstås ha vunnit på lotteri, att du betalat in för mycket när du betalat en faktura eller där en advokat vill ha kontakt med dig angående ett arv från en tidigare okänd släkting i utlandet.

Källa: SVT Nyheter / Polisen / Sentor

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer