Allmännyttiga bostadsbolaget LKF planerar att bygga ett delningsboende i den framväxande stadsdelen Brunnshög i norra Lund, berättar affärsutvecklaren Marie Enmark. Vilka som får bo där avgörs av ett matchningsförfarande i stället för platsen i bostadskön. Foto: LKF/TT arkiv

Lunds kommunala bostadsbolag testar delningsboende

Publicerad

På flera håll i landet planeras nu för den nya boendeformen co-living. I Lund planerar det kommunala fastighetsbolaget LKF bygga kollektivt boende för ett 70-tal personer i ett pilotprojekt för delningsboende.

– En stor andel av dem som söker hos oss är unga vuxna som precis startat sitt arbetsliv men inte skaffat familj. Vi på LKF vill ta ansvar för denna grupp men har ofta svårt att erbjuda dem bostad eftersom de har för kort kötid, berättar Marie Enmark, affärsutvecklare på LKF.

Platsen för kollektivhuset blir Brunnshög, den stadsdel med kontor och bostäder för 40 000 personer som växer fram kring forskningsanläggningarna ESS och MAX IV.

Delar på utrymmet

I planeringen läggs stor vikt vid innovationer och hållbarhet. Enligt LKF ligger delningsboende helt i linje med den tanken, både socialt och miljömässigt:

– Man bor på mindre yta och delar både på saker och kostnader. Hyran för ett sovrum med ett eget litet badrum kommer ligga runt 6 000 kronor i månaden. Men då ingår till exempel wifi, el och städning av gemensamma utrymmen som kök och vardagsrum.

I Brunnshög kommer LKF vara ägare men hyra ut hela huset till företaget Colive som tar över rollen som hyresvärd, så kallad blockuthyrning.

I stället för kö – matchning

Och till skillnad från vanliga hyresrätter kommer antalet år i bostadskö inte spela någon roll för vem som får kontrakt. Avgörande blir i stället personliga egenskaper och intressen, eftersom företagets affärsidé är att skapa ett digitalt community och välja ut vilka personer som passar att bo tillsammans.

En matchningskompetens som behövs, tror Marie Enmark.

– Det blir lite tajtare när hyresgästerna delar kök och vardagsrum och då gäller det att man fungerar bra ihop.

Hur ser du på att människor kan gå förbi bostadskön på det här sättet?

– Det här pilotprojektet blir en så liten del av vårt totala lägenhetsbestånd på 11 000 lägenheter och bostäderna går till  gruppen unga vuxna som vi tidigare haft svårt att hjälpa, säger Marie Enmark.

– Och skulle det inte fungera kan lägenheterna användas på annat sätt, till exempel genom blockuthyrning till universitetet åt deras internationella studenter eller till annan typ av boende med önskan om flexibilitet och delningsekonomi.

Tillägg om delningsboendet i Brunnshög

Bygglovet är godkänt  av Lunds kommun men har överklagats då  de mindre badrummen som hör till varje rum inte uppfyller kraven på tillgänglighet för rörelsehindrade.

Ett bostadsrum i varje lägenhet är större och har tillgänglighetsanpassade mått i badrummet. Därutöver finns ett gemensamt hygienrum som alla kan använda som också uppfyller kraven.

 Så snart överklagandeprocessen är klar hoppas LKF komma igång med entreprenadaupphandling och byggnation.

Fakta om delningsboende – co-living

  • Bostadsbristen bland unga vuxna i Sverige har öppnat för en ny nisch på bostadsmarknaden: Co-living eller delningsboende. Genom att bygga mindre rum för uthyrning och låta hyresgästerna dela på exempelvis kök och badrum blir lägenheterna billigare att producera och hyrorna förhoppningsvis inte riktigt lika höga.
  • Den vanligaste formen är att fastighetsägaren hyr ut hela huset till ett företag som specialiserat sig på delningboende, så kallad blockuthyrning. Företaget tar över rollen som hyresvärd och skriver kontrakt med hyresgästerna, som man matchar ihop utifrån hur väl de kan passa för att bo tillsammans.
  • I stället för kötid blir det personliga egenskaper och intressen som avgör vem som får hyra bostaden. De tänkta hyresgästerna i åldern 20-35 år som jobbar men inte bildat familj.
  • Kontakten skrivs tills vidare men grundidén är man hyr under en fas i livet för att sedan gå vidare till annat boende. Genom att driva delningsboenden på många platser hoppas uthyrarna öka rörligheten och möjligheterna att flytta mellan städer.
  • Den moderna formen av kommersialiserad co-living uppstod i Kalifornien runt millennieskiftet när it-specialisterna på techbolagen i Silicon Valley efterfrågade en ny typ av flexibelt boende som passade deras livsstil. Den har sedan utvecklats med kringtjänster som bil- och cykelpool, tvättservice mm. Boendeformen har spridit sig över stora delar av världen men når Sverige först nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.