Här är Sveriges lönsammaste bransch

Uppdaterad
Publicerad

Byggfelsförsäkringen ska egentligen utgöra ett skydd för de som bygger hus. Men skyddet brister. I stället har försäkringen blivit en osannolikt lönsam affär för två försäkringsbolag, visar SVT:s granskning.

Alla som bygger hus måste enligt lag ta en byggfelsförsäkring. Det gör att flera miljarder kronor betalats in till försäkringen sedan 2005, då den blev obligatorisk.

Samtidigt är det svårt att få ut något från försäkringen, vilket många märkt.

SVT granskar byggfelsförsäkringen

Sveriges största byggare av hyreslägenheter, SABO, har aldrig fått ut på försäkringen.

– Vi har betalat omkring 20 miljoner kronor om året till ingen nytta alls, säger Petter Jurdell, chef för fastighetsutveckling på SABO.

Han säger att de råkar ut för byggfel men att byggfelsförsäkringen inte i ett enda fall varit till hjälp.

– I sjutton år har vi betalt för den här försäkringen utan att kunna utnyttja den en enda gång.

Liknande erfarenheter har många småhusägare gjort när de råkar ut för fel i sina nybyggda hus. Och när mycket pengar går in men lite kommer ut blir överskottet hos försäkringsbolagen stort.

Två företag dominerar

Två företag dominerar branschen: Bostadsgaranti AB och Gar-Bo Försäkrings AB. Enligt statistik från Finansinspektionen har Bostadsgaranti AB en genomsnittlig vinstmarginal – försäkringstekniskt resultat – på 43 procent de senaste tio åren.

Det normala i branschen ligger på mellan fem och tio procent.

Kåre Eriksson, vd för Bostadsgaranti, säger att de, precis som alla andra bolag, har ett vinstkrav på sig, och att vinsterna än så länge stannat i bolaget.

65 procent i vinstmarginal

Det andra bolaget är än lyckosammare. Gar-Bos vinstmarginal de senaste åren är i genomsnitt 65 procent. De betyder att för varje hundralapp den som tar en byggfelsförsäkring betalar in går 65 kronor till vinst för Gar-Bo.

Peter Wipp, vd för Gar-Bo Försäkringar AB, menar att Finansinspektionens siffror är missvisande och inte fungerar på tioåriga försäkringar.

Inte sett något liknande

Finansinspektionen har aldrig sett något liknande. Inte heller finansanalytiker som SVT har talat med.

– Jag kan inte komma på någon annan verksamhet som kan ha liknande marginaler, säger Stefan Olsson, finansanalytiker på Ålandsbanken. Jag tittar på branscher som finns företrädda på börsen och i det universat har jag inte sett exempel på något liknande, säger han.

Fakta

Fakta: Byggfelsförsäkringen

En byggfels- och färdigställandeförsäkring är en försäkringman måste ta vid nybyggnation och/eller till- och ombyggnad som kräver bygglov.

Lagen tillkom 1993 och var från början obligatorisk bara för flerbostadshus ochgruppbyggda småhus. Sedan 2005 är den obligatorisk även för enskilda småhus.Självbyggare är sedan maj 2011 undantagna från kravet på byggfelsförsäkring.

Varför en obligatorisk försäkring:

Bakgrunden till lagen (1993:320) om byggfelsförsäkring varproblemen med fuktskador och så kallade sjuka hus. Skador som uppstår på grundav byggfel är ofta kostsamma att åtgärda och många gånger tar det tid attupptäcka skadorna.

Ett av syftena med lagen var att fel skulle avhjälpas snabbtoch utan långvariga tvister om vem som är ansvarig. Man ville skydda de boendefrån att tvingas vistas i en skadlig inomhusmiljö under de i många falllångdragna rättsprocesserna.

Och det var inte heller helt ovanligt att de somdömdes till att åtgärda felen och skadorna inte var i stånd att göra det.

Kravet på ett färdigställandeskydd är lätt att förstå. Gårbyggbolaget i konkurs eller försätts i likvidation ska försäkringen ellerbankgarantin säkerställa att huset ändå blir färdigställt.

(SVT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar byggfelsförsäkringen

Mer i ämnet