Postnord tog under 2017 emot över 30.664 reklamationer på 40 miljoner paket. Foto: TT

ANALYS: Miljoner till statskassan riskerar försvinna

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

På bara några veckor har nu Postnord byggt upp en gigantisk apparat som ska ta hand om alla paket som vi svenskar köpt på internet från Kina och andra länder utanför EU. Och det är en lösning som troligtvis inte håller i längden och där risken är stor att svenska staten inte tjänar ett öre på affären.

Jan Nylander

Ekonomireporter

I flera år har internethandeln med Kina varit stor och till Postnords terminal utanför Arlanda vällde det i januari i år varje dag in över 100 000 paket som shoppingsugna svenskar beställt från länder utanför EU och då framför allt Kina. Men nästan ingen har betalt moms för alla de småvaror som handlats. För även om Sverige kräver att moms ska betalas in från första kronan tillämpade Postnord andra regler.

Det var först när paketen hade ett värde över 22 euro som man krävde in momsen från kunderna. På den ansvariga myndigheten Tullverket fick jag beskedet att det var kunden som i stället skulle se till att den gjorde rätt för sig genom att ta en kopia av räkningen: sända över den till Tullverket som skulle registrera handlingen och sända ut momsräkningen. Och det var det förstås ingen som gjorde.

Men det mest intressanta med den intervju jag gjorde då var att Tullverkets ansvariga chef tänkte göra en utredning där man tillfrågade andra EU-länder hur man skulle kunna agera för att få till stånd en lösning: för det fanns många frågor som man behövde svar på. Men sedan hände något. Det enda besked jag fått är att de ansvariga på Tullverket hade en rad möten med finansdepartementet.

Tullverket tvärvände

Och plötsligt hade Tullverket tvärvänt. Postnord fick i uppdrag att så snabbt som möjligt se till att momsen skulle betalas för alla produkter som kom från länder utanför EU. Förhoppningen var att det skulle innebära ett betydande tillskott till statskassan.

Någonstans mellan 500 miljoner och en miljard kronor enligt Tullverkets egna beräkningar. Det låter mycket men att få hundratusentals svenskar att betala in småsummor från några kronor upp till en femtiolapp måste Postnord på rekordtid måste bygga en gigantisk apparat.

Först skulle Postnords anställda gå igenom hela postflödet, sedan skulle alla försändelser som var momspliktiga föras till en terminal i Örebro där 300 hastigt tillkallad personal skulle gå igenom varje paket och sända ut en momsräkning till kunden. Och det var först när kunden betalat som Postnord skulle sända i väg paketet.

Sverige kräver moms från första kronan

För detta tvingades kunderna betala en administrationsavgift på 75 kronor vilket innebar att Postnord i bästa fall kan kassera in någonstans mellan tre till fyra miljarder kronor. Så lär det inte bli. För anledningen till att Postnord tidigare hade satt en gräns på 22 euro var att det är denna gräns som EU satt upp i sina regelverk.

Sverige är det enda land inom EU som kräver att momsen betalas från första kronan. Det innebär också att det är lätt för de kinesiska företag och andra internetplattformar som bedriver den här handeln att runda regelverket. Det kan utnyttja EU:s regler om fri rörlighet och sända varorna till en rad länder inom EU där tullverken inte befattar sig med varor under 22 eurogränsen. Det här är ett kryphål som ett svenskt företag redan kommit på.

Miljonerna till statskassan riskerar försvinna

Sedan är det bara att frakta varorna vidare till Sverige där Postnord nu måste dela ut paketen utan att kassera in sin administrationsavgift. Svenska staten får inte heller en enda krona eftersom momsen är betald i ett annat EU-land.

Att sedan momssatsen i dessa länder är noll är inget som Postnord, Tullverket eller svenska staten kan säga något om.

Så det är uppenbart att risken är stor att en mycket stor del av alla de miljoner som skulle gå till statskassan försvinner upp i rök.

En annan slutsats man kan dra är att det hade varit bättre om Tullverket gjort en ordentlig utredning om vilka konsekvenser det blir när det finns olika momsregler inom EU. Och slutligen kan man fråga sig varför ingen frågade varför Postnord tidigare hade regeln att man inte tog ut moms för belopp under 22 euro. 

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.