Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör varför miljöprofessorn ändå ser globaliseringen som det viktigaste verktyget för att rädda klimatet. Foto: Erik Simander/TT

Professorn ser fördelar: ”Har påskyndat vägen mot katastrof”

Uppdaterad
Publicerad

Trumps handelskrig med Kina, en pandemi som stängde ner världen och nu krig i Europa som isolerar en stormakt. Många hävdar att globaliseringen är på tillbakagång, eller till och med död. Men vad skulle det innebära? Svenske professorn i miljövetenskap ser fördelar.

– Vi ser hur globaliseringen har accelererat vägen mot en väldigt riskfylld miljöframtid. Den har påskyndat vägen mot klimatkatastrof, säger Johan Rockström i Ekonomibyrån.

Han är chef för Potsdam Institute for Climate Impact Research, ett av Europas främsta center för klimatforskning. Johan Rockström tror att nu finns en chans för världens länder att göra om och göra rätt.

– Gobaliseringen har varit trasig i meningen att den inte inkorporerat sina fulla kostnader. Varken när det gäller billig arbetskraft men framför allt påverkan på klimatet och biologisk mångfald.

”Nu krävs globalt samarbete”

Samtidigt ser han framför sig en ny global världsordning.

– Vi vet att globaliseringen är helt nödvändig för att vända skutan åt rätt håll. Nu krävs ett globalt samarbete, säger Johan Rockström.

Missa inte hela avsnittet av Ekonomibyrån: Hotet mot världshandeln i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.