Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson (M). Arkivbild. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Moderaterna lägger egen budgetmotion: ”Motförslag vi hoppas vinner”

Publicerad

Om en vecka måste övergångsregeringen lägga fram sin budgetproposition, om inte en ny regering finns på plats. Moderaterna tänker lägga fram en egen budgetmotion som svar.
– Vi tycker det är självklart att vi går fram med de förslag vi gick till val på, säger Elisabeth Svantesson (M).

Grunden är att utgå från den budgetproposition som övergångsregeringen eventuellt kommer att lägga fram nästa vecka. Därefter har de andra partierna fram till den 30 november på sig att lägga egna budgetmotioner – något M kommer att göra med eller utan de andra Allianspartierna.

– Allra helst önskar vi att lägga en Alliansbudget, men om det blir så vet vi inte än. Vi vet inte hur det kommer att gå med regeringsbildningen de kommande veckorna, säger Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson under en pressträff på torsdagen.

Däremot kommer Moderaterna inte att berätta vad det är för motioner än, utan det presenteras längre fram. Men inriktning kommer att vara ”fler poliser, bättre integration och mer tillgänglig sjukvård”.

– Vi tycker det är självklart att vi går fram med de förslag vi gick till val på för det är nu som riksdagen fattar beslut om budgeten. Det är nu man kan lägga fram sina förslag och få dessa att gälla från nästa år, säger Svantesson.

M lägger fram eget förslag

Förra veckan presenterade finansminister Magdalena Andersson (S) en eventuell övergångsbudget, om det är så att Sverige fortfarande står utan regering den 15 november. Hon beskrev den som avskalad och utan partipolitisk inriktning.

– Det kommer inte att vara någons idealbudget, sade Andersson.

Enligt Elisabeth Svantesson finns det mycket i budgetproposition som övergångsregeringen lägger fram som M kan hålla med om. Men hon anser inte att förslagen är så ”fria från partipolitik” som det påstås, och det är en av anledningarna till att M lägger fram egna budgetmotioner.

– Det är alldeles självklart att det finns partipolitik i budgeten, därför att vi har haft en rödgrön regering de senaste åren. Så det innebär en förlängning av rödgrön ekonomisk politik, säger hon.

Oklart om S lägger förslag

Socialdemokraterna säger till TT att partiet ännu inte bestämt om man ska svara med en egen partimotion mot M-förslaget.

– Vi har inte stängt dörren för att vi inte under några omständigheter ska göra det. Om alla andra partier lägger budgetmotioner, då får vi fundera på om vi också ska göra det, säger Fredrik Olovsson (S), vice ordförande i finansutskottet.

Varken Centerpartiet eller Liberalerna har hittills ställt sig bakom idén om att lägga en gemensam Alliansbudget, eller om partierna ska stödja en M-motion. Partierna har alltså till den 30 november på sig att lägga egna budgetmotioner.

Kristdemokraterna vill däremot lägga en gemensam Alliansbudget, men har inte gett besked om hur de tänker agera om M lägger en egen motion.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Regeringsbildningen

Mer i ämnet