Moderaternas ledare Anna Kinberg Batra. Foto: TT

Så vill Moderaterna bekämpa skattefusk

Uppdaterad
Publicerad

50 miljoner extra till Skatteverket, höjda tillägg och ny lagstiftning för delningsekonomin. Det är Moderaternas program för att bekämpa skattefusk. ”Den som tar sig rätten att leva på andra genom att fuska med bidrag eller skatt, den sviker samhället”, säger Anna Kinberg Batra.

I sitt sommartal i juni gick Moderatledaren Anna Kinberg Batra till angrepp mot skattesmitare och sade:

– Den som väljer att inte bidra, utan smiter från skatten, pekar finger åt resten av svenska folket och säger att ”du ska bära en större del”.

Nu föreslår Moderaterna en rad insatser för att bekämpa skattefusk.

Höjda skattetillägg

Här är partiets fyra punkter:

  • Moderaterna vill skjuta till mer pengar till Skatteverket genom en budgetökning på 50 miljoner kronor per år, för att stärka arbetet mot skatteflykt och aggressiv skatteplanering. Partiet vill särskilt rikta in sig på att identifiera eventuella nya länder som används för skatteflykt. Enligt Moderaterna försvinner varje år minst 46 miljarder kronor i skatt som borde ha betalats på internationella transaktioner.
  • Skatte- och tulltilläggen ska höjas med 12,5 procent för fuskare.
  • Partiet vill att regeringen omedelbart lägger fram ett förslag för att reformera företagsbeskattningen. Om det inte har kommit innan årets slut skriver Moderaterna att en ny utredning bör tillsättas, eftersom förutsättningarna i omvärlden har ändrats vilket företagsskattekommittén inte kunnat ta hänsyn till i sitt betänkande.
  • Moderaterna vill att regeringen lägger ett tilläggsdirektiv till utredningen om användarna i delningsekonomin, med fokus på de utmaningar som skattesystemet står inför med anledning av den snabba tillväxten. Enligt partiet väntas delningsekonomin – att vi byter, lånar och köper saker av varandra – omsätta 12 miljarder kronor i mitten av 2020-talet, varför lagstiftningen behöver anpassas.

Undandrar pengar från skolan

Åtgärderna presenterades på en presskonferens med partiledaren Anna Kinberg Batra på måndagen.

Har Moderaterna varit för mjuka mot skatteflykt?

– Jag tror att Sverige har varit för mjukt, eftersom det förekommer. Det undandrar ju pengar från skolan, polisen, välfärden. Vi behöver se till att den skatt som betalas i Sverige stannar här, säger Anna Kinberg Batra.

Med tanke på att Moderaterna alltid tyckt att skatterna varit för höga, kan det vara så att har ni sett genom fingrarna lite i den här frågan?

– Nej, tvärtom. Vi är partiet som står upp för lag och ordning, och att skattepengar ska användas effektivt. Då måste vi också se till att det faktiskt funkar och vara bereda att agera om det inte gör det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.