Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Alexander Norén om SEB:s delårsrapport: ”Det går som tåget för bankerna”

Motgång för Telia – medvind för SEB och Essity

Uppdaterad
Publicerad

När delårsrapporterna för sista kvartalet 2022 släpptes under torsdagen fanns det tydliga vinnare och förlorare. Telia gör sig av med ytterligare 1500 tjänster och redovisar en ordentlig förlust. En stark kontrast mot SEB – storbankens styrelse föreslår höjd utdelning och redovisar ett kraftigt vinstlyft.

Telia redovisar en förlust på minus 18 715 miljoner före skatt för fjärde kvartalet 2022. Det kan jämföras med vinsten på 1 181 miljoner kronor motsvarande period 2021.

För storbanken SEB ser det betydligt bättre ut – med en rörelsevinst före kreditförluster på 12 073 miljoner kronor för fjolårets fjärde kvartal, som kan jämföras med 8 030 miljoner kronor under motsvarande kvartal ett år tidigare. Med det föreslår styrelsen även höjd utdelning för 2022.

Rekord för Essity

Även styrelsen i hygienbolaget Essity, som är en del av SCA, föreslår höjd utdelning. Året som helhet gav en rekordtillväxt och den högsta nettoomsättningen någonsin för bolaget.

Detta samtidigt som man redovisar en vinst före skatt på 2 901 miljoner kronor för fjärde kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 2 564 miljoner kronor motsvarande period i fjol.

Volvo missar analytikernas förväntningar

Fordonstillverkaren Volvo hamnar mittemellan med en svag ökning av vinsten före skatt till 10,4 miljarder kronor fjärde kvartalet, mot 10,2 miljarder samma kvartal året innan. Betydligt lägre än marknadens förväntningar.

Martin Lundstedt, vd för Volvo, är dock nöjd. Trots att det har varit både röriga och rörliga förutsättningar för Volvo.

-Vi kan konstatera att försäljningen är väldigt stark, vi har bra tillväxt. Men marginalen är under press just nu, säger han till nyhetsbyrån TT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.