Nästan 10 000 varslades i november

Publicerad

Cirka 9 870 personer varslades om uppsägning i november, enligt Arbetsförmedlingen. Det är något färre än i oktober då 10 300 personer varslades. I november i fjol var motsvarande siffra 6 460.

I slutet av november var 403 000, eller 8,6 procent av den registrerade arbetskraften, öppet arbetslösa eller inskrivna i olika åtgärder hos Arbetsförmedlingen. Det är 26 000 fler än samma period i fjol.

Antalet nya lediga platser minskar framför allt inom de mer konjunkturkänsliga delarna av arbetsmarknaden, och varselnivån är fortsatt hög, vilket talar för en ytterligare försvagning av arbetsmarknaden”, skriver Clas Olsson, Arbetsförmedlingens analyschef, i ett pressmeddelande.

Den totala arbetslösheten stiger i flertalet regioner i landet. Undantaget är de fyra nordligaste länen där arbetslösheten faller jämfört med samma period i fjol. Men på kort sikt stiger arbetslösheten över hela landet.

Tillverkningsindustrin hårt drabbad

Högst arbetslöshet har Gävleborgs län, 12,0 procent, lägst har Uppsala län, 6,3 procent.

Nästan hälften, cirka 4 800, av alla varsel i november kom i tillverkningsindustrin. Även bemanningsbranschen börjar nu märka av lågkonjunkturen allt mer, med höga varseltal. Inom den delgrupp där uthyrning ingår enligt Arbetsförmedlingens uppdelning uppgick antal varsel till 1 400.

På torsdag kom också besked att it-företaget Tieto varlsar 110 personer om uppsägning i Stockholm, Karlstad, Skellefteå och Umeå. Varslen sker inom området Product engineering services.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer