Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Många tror att vi är mer osårbara än vad vi faktiskt är – staten kan inte kompensera för alla ekonomiska kriser”, säger nationalekonomen Klas Eklund. Foto: SVT/TT

Nationalekonomen: Blir en ganska obehaglig resa framöver

Publicerad

Inflationen skjuter i höjden och svenskarna blir fattigare eftersom pengarna inte räcker till lika mycket. Räntehöjningar kan hjälpa till att dämpa inflationen – men de rår inte på alla ekonomiska bekymmer.

– Jag tror att det blir en ganska obehaglig resa framöver, säger nationalekonomen Klas Eklund.

Inflationen i Sverige har under många år hållit sig på under två procent. Men sedan förra sommaren har inflationen stigit ordentligt. Jämfört med för ett år sedan har konsumentpriserna ökat med 6,4 procent.

– Det är skrämmande. Priserna stiger fortare och fortare – långt snabbare än vad någon hade spått, säger Eklund.

Inflationen är idag den högsta på 30 år.  

– Det betyder att finns en hel generation som aldrig upplevt det vi nu kommer att uppleva. Vilket blir ganska svettigt.

Räntehöjning kan hjälpa – en del

Riksbanken har börjat höja räntan i ett försök svalka ner ekonomi och hålla tillbaka inflationen. Men det finns ekonomiska bekymmer som är svårare att påverka med räntehöjningar.

– Runt om kring oss har vi problem som krig, transporter som inte fungerar, priser på konstgödsel, spannmål och gas som stiger utifrån och pressar upp inflationen ännu mer.

En räntehöjning medför också problem för arbetsmarknaden – för vissa grupper. Hör Klas Eklund berättar i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.