SAS vd Rickard Gustafson säger att resultatet i delårsrapporten är en besvikelse. Foto: SVT

SAS nota för flygstrejken: 650 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Vårens flygstrejk blev dyr för flygbolaget SAS. Notan beräknas ha landat på inte mindre än 650 miljoner kronor, och för andra kvartalet blev det en miljardförlust. På grund av strejken blir det svårt att nå vinst i år, enligt ledningen. Efter att SAS delårsrapport släpptes under tisdagen rasar SAS aktie.

SAS släppte i dag sin delårsrapport för perioden februari-april och totalt blev det en förlust på 1,2 miljarder kronor. Det kan jämföras med en förlust på knappt en halv miljard för samma period i fjol.

-Det är ett rejält resultattapp och en mycket sämre utveckling än väntat. Även om en stor del av det beror på valuta, pilotstrejk och bränslekostnader ser bolaget ut att vara i ett sämre tillstånd nu än för bara några kvartal sedan, säger Jacob Pedersen, aktieanalyschef på Sydbank.

Han konstaterar att SAS med sina ökande kostnader går mot trenden bland flera stora europeiska flygbolag som Lufthansa, British Airways och Airfrance KLM.

Aktien rasar efter rapport

Aktiekursen rasar sex procent efter rapporten och har hittills i år dykt drygt 30 procent. Men slutkostnaden för strejken kan bli ännu större än vad man i dag räknar på, om strejken inte bedöms vara en extraordinär omständighet och SAS tvingas betala särskilt kompensation till resenärer.

Kostnaden är redan i dag högre än vad analytiker räknat med. Cirka 4 000 flygningar ställdes in och över 370 000 resenärer drabbades när SAS skandinaviska piloter strejkade under slutet av april och i början av maj.

Sedan rapporten släpptes har SAS aktie rasat runt fyra procent, skriver nyhetsbyrån TT.

SAS: Svårt nå vinst i år

Som en följd av strejken ”ändras nu utsikterna till att det kommer bli utmanande att uppnå ett positivt resultat före skatt och jämförelsestörande poster under 2018/2019”, skriver ledningen enligt TT.

Intäkterna under kvartalet landade på 10,2 miljarder kronor, jämfört med 9,9 miljarder kronor samma period i fjol. Resultatet belastades utöver strejken av högre bränslepriser och den svagare kronan.

”Exklusive dessa effekter skulle resultatet ha varit jämförbart med samma kvartal föregående år, vilket var ett av de starkaste andra kvartalen i SAS moderna historia”, skriver vd Rickard Gustafson.

Ledningen ser en minskad efterfrågan på inrikesresor, särskilt inom Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.