Ankommande flyktingar i snålblåsten vid Hyllie station utanför Malmö i november. Foto: TT

Ny prognos för asylsökande från Migrationsverket

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsverket skriver ned sin asylprognos. I år räknar myndigheten med att 29.000 asylsökande kommer till Sverige. Orsaken är hårdare gränskontroller samt avtalet mellan EU och Turkiet.

I juli bedömde myndigheten att 34.500 personer skulle söka asyl i Sverige under 2016. Men nu skrivs alltså huvudscenariot ned till 29.000, varav 2.400 bedöms vara ensamkommande barn.

De flesta väntas komma från Syrien, Irak och Afghanistan.

Anledningen till nedskrivningen är att Migrationsverket bedömer att överenskommelsen mellan EU och Turkiet kommer att upprätthållas året ut, samtidigt som det fortsatt är svårt för de asylsökande att ta sig igenom Balkan och passera gräns- och id-kontrollerna i Österrike, Tyskland, Norge, Danmark och Sverige.

Även 2017 års prognos lägre

För 2017 sänker myndigheten prognosen för antalet asylsökande från 51.200 till 36.700, varav 2.400 bedöms vara ensamkommande barn, enligt huvudscenariot.

”Detta beror på att verket nu bedömer att det även under 2017 sannolikt kommer att vara svårt att resa in till och genom Europa, framför allt från Turkiet till Grekland och vidare mot centrala och norra Europa”, skriver myndigheten i sin prognos.

I prognosen ingår cirka 5.700 asylsökande som ska omplaceras från Italien och Grekland.

Osäkerheten ökar

Samtidigt anser Migrationsverket att osäkerheten i bedömningarna ökar över tid.

”Om migrationsöverenskommelsen mellan Turkiet och EU avslutas någon gång under första halvåret 2017 kommer det leda till ett ökat antal asylsökande i både Europa och Sverige, framför allt under årets sista sex månader”, skriver Migrationsverket.

– Vi tror att vi har en ganska bra överblick sex månader framåt i tiden. Efter det hänger det på en rad samverkande faktorer. Turkiet har krävt viseringsfrihet för sina medborgare och den frågan har EU ännu inte löst, säger Migrationsverkets ställföreträdande generaldirektör Mikael Ribbenvik.

Spannet för det förväntade antalet asylsökande sätts till 28.000–32.000 i år och 30.700–50.700 år 2017.

”Kan inte spekulera”

I dagsläget tar Migrationsverket emot cirka 550 asylsökande per vecka. Antalet ensamkommande barn har minskat och för tillfället kommer cirka 35 individer i veckan.

Myndigheten räknar med att avgöra 108.000 asylärenden i år – 50.000 fler än 2015.

– Förra året fokuserade vi på att ta emot. Det här året har vi fokuserat på fatta beslut för alla människor som väntar. Nästa år kommer det att bli ett tredje skeende där många människor för uppehållstillstånd och ska ha en plats i kommunerna. Sedan kommer många att få avslag och få åka hem, säger Mikael Ribbenvik.

Vill förlänga gränskontroller

Regeringen har ansökt om rätt till förlängning av gräns- och id-kontroller hos EU-kommissionen även efter november. Migrationsverket utgår från att kontrollerna kommer att vara på plats, även om regeringen ännu inte har fattat beslut om de ska förlängas.

– Det är ett politiskt beslut som vi inte har insikt i. Vi kan ju bara utgå ifrån hur läget är just nu, att flera länder har skickat brev till kommissionen om att de vill ha möjlighet att förlänga gränskontrollerna, så det är det vi utgår ifrån, säger Mikael Ribbenvik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.