Obs: Bilden är ett montage. Foto: TT. Grafik: SVT.

Ny varning: Sverige kan vara på väg mot bobubbla

Uppdaterad
Publicerad

På tio år har bostadspriserna i Sverige fördubblats – nu varnar Konjunkturinstitutet för första gången för att Sverige kan vara på väg in i en bostadsbubbla.

– Det finns en betydande risk att priserna är på en ohållbar nivå, säger Konjunkturinstitutets generaldirektör Mats Dillén.

Bostadspriserna har stigit kraftigt i Sverige under en lång tid. I dag är en svensk bostad i genomsnitt dubbelt så dyr som den var för tio år sedan.

Det senaste året har priserna gått upp med över 15 procent. Nu går uppgången inte längre att förklara med ökade inkomster, låga räntor och skattelättnader, skriver Konjunkturinstitutet i sin rapport som publicerades i september.

– Priserna har fortsatt upp. Ökningstakten är 10 till 15 procent per år och så kan det inte hålla på i all evighet, säger Mats Dillén.

KI: ”Nu börjar vi bli oroade”

För första gången i modern historia varnar nu Konjunkturinstitutet för att den svenska bostadsmarknaden riskerar att krascha.

– Nu börjar vi bli oroade. Vi är på väg att hamna i ett läge som är ohållbart, man måste bromsa utvecklingen när det gäller bostadspriserna, säger Konjunkturinstitutets generaldirektör Mats Dillén.

Vad gör er oroliga?

– Det är att uppgången har pågått så länge, säger Mats Dillén.

Varnat för utvecklingen

Flera internationella organisationer har även de den senaste tiden varnat för utvecklingen på den svenska bostadsmarknaden. Både Internationella valutafonden (IMF) och OECD anser att mer åtgärder behöver vidtas för att dämpa de skenande bostadspriserna. Vilket även Konjunkturinstitutet håller med om.

– Om man inte försöker bromsa den här utvecklingen finns risken för att det blir ett abrupt prisfall längre fram, en krasch helt enkelt, säger Mats Dillén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.