Finansinspektionens chef Erik Thedéen menar att det behövs ännu fler åtgärder för att få ner svenskarnas skuldsättning vid bostadsköp. Foto: TT/Lars Pehrson/Tomas Oneborg

FI: ”Nya amorteringskravet räcker inte”

Uppdaterad
Publicerad

Finansinspektionens nya amorteringskrav som införs i dag 1 mars räcker inte för att få ned svenskarnas kraftiga skuldökning, enligt myndigheten.

– Bostadsbeskattningen borde vara nästa steg, säger Erik Thedéen, generaldirektör för Finansinspektionen.

Från och med i dag torsdag måste familjer som nylånar mer än fyra och en halv gånger inkomsten amortera en procent mer av sitt bolån jämfört med tidigare. Men detta är enligt myndigheten inte tillräckligt för att få svenskarna att låna mindre. Om bopriserna fortsätter uppåt, och vi blir ännu mer belånade, kan en krasch bli mycket smärtsam.

– Det är väldigt oroväckande att belåningen fortsätter upp. Det går inte att komma ifrån att de stiger mycket mer än de disponibla inkomsterna. Men miljön vi lever i är ganska extrem. Vi lever i en högkonjunktur och med minusräntor. Det är ett drivhus för skuldsättning, säger Erik Thedéen.

Siffror från SCB visar att svenskarnas belåning under 2017 verkar fortsätta i hög takt, trots hot om nya amorteringskrav. Enligt Finansinspektionens beräkningar kan det nya kravet dämpa lånetillväxten med ett par, 3 procent. Men det räcker inte och nu är det dags för politikerna att agera, anser myndighetschefen.

– Nu finns det ett behov av en samlad politik där bostadsbeskattningen borde vara nästa steg, säger Erik Thedéen.

Skuldsatta för livet

Generaldirektören pekar på vilka risker det innebär om prisuppgången slutar med en krasch.

– Om fastighetspriserna skulle sjunka med 30, 40, 50 procent, det är inte sannolikt men inte omöjligt, då är det många som har större lån än värdet på huset. De hushållen kommer framför allt vara unga hushåll som kan bli skuldsatta för livet. De som var med på 90-talskrisen vet hur det här var, säger Erik Thedéen.

Fastighetsekonomiforskaren Hans Lind har varit professor på KTH i många år tills han nyligen gick i pension. Han har studerat och jämfört prisutvecklingen på svenska bostäder och jämfört med andra så kallade ekonomiska fundamenta som löneutveckling och BNP. En uppmärksammad och omdebatterad studie som publicerades i tidskriften Ekonomisk debatt.

– Priserna på svenska bostäder har i princip femdubblats sista tjugo åren. När jag tittar på underliggande priser som underliggande kostnader så är priserna absurt höga.

Bopriserna borde halveras

För att priserna åter ska hamna i fas med resten av samhällsekonomin bör de sjunka mycket kraftigt, enligt Hans Lind.

– Jag har gjort en liten kalkyl som pekar på att priserna bör falla med 50 procent ungefär. Om vi säger att fallet hittills varit 10 procent så bör det ned 40 till för att hamna på en rimlig nivå, säger Hans Lind.

Han anser att regeringen har ett stort ansvar för att med olika åtgärder se till att prisnedgången sker kontrollerat.

– Gör vi inget planmässigt för att få ned bostadspriserna ska vi räkna med att det kommer en krasch som trycker ned dem väldigt snabbt, säger Hans Lind

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.