Flera aktörer utmanar storbankerna som hittills dominerat bolånemarknaden. Foto: TT

Nya bolåneaktörer kan skaka om marknaden: ”De sätter press på bankerna”

Uppdaterad
Publicerad

Villaägarnas riksförbund har länge tyckt att bankernas vinster på bolån är på tok för höga och de välkomnar ny konkurrens på bolånemarknaden. Nu tror de att bankernas marginaler kommer börja sjunka.

– En rimlig ränta på ett bolån ligger omkring 1 procent, säger Håkan Larsson, boendeekonom på Villaägarnas riksförbund, till SVT Nyheter.

Flera aktörer utmanar storbankerna som hittills dominerat bolånemarknaden.

– Det är bra att det kommer in fler aktörer på marknaden. Under lång tid har bankerna haft väldigt höga bolånemarginaler. Vår analys har varit att konkurrensen har varit dålig och att en rimlig ränta ligger omkring 1 procent, säger Håkan Larsson, boendeekonom på Villaägarnas riksförbund, till SVT Nyheter.

Hur tror du att storbankerna kommer att reagera på den nya konkurrensen?

– Trots att marknadsräntorna har gått upp den senaste tiden så har inte bolåneräntorna gått upp som de brukar. Så jag tror att de nya aktörerna redan har satt press på bankerna. Vi ser en ny verklighet nu, en ny trend där bankernas marginaler borde börja sjunka.

Vad finns det för nackdelar med att flytta bolånet till ett lockerbjudande?

– Jag har ännu inte upptäckt något i det finstilta som man bör passa sig för. Men låt oss anta att värdet på bostaden vid en bostadskris faller och man efter tre år inte får någon förlängning av lånet. Då kan man hamna i en rejäl rävsax.

Även Ylva Yngveson, fristående privatekonom, som tidigare jobbade på storbanken Swedbank, får samma fråga – finns det någon hake att flytta sitt bolån till en utmanare som erbjuder låg ränta?

– Inte som bolånetagare. Risken sitter hos de som ska låna ut pengar till bolaget.

Även hon tror att storbankernas räntor kommer att pressas framöver. Men hon tror inte att storbankerna kommer kunna matcha en ränta på under 1 procent.

– Det är svårt att veta. Men en ränta på 0,95 procent låter lite väl lågt, säger hon.

Hur ska utmanarna då tjäna pengar?

– Det de gör är att låta alla andra aktörer sköta grovjobbet. Du måste ha ett bolån någon annanstans för att kunna flytta över det till Enkla, säger Håkan Larsson, boendeekonom på Villaägarnas riksförbund.

Är inte det lite fult?

– Det fula är väl att de andra bankerna har hållit alldeles för höga räntor. Nykomlingarna har fortfarande en väldigt liten del av marknaden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.