Ingmar Bergman på den nya 200-kronorssedeln. Foto: TT.

Nya tvåhundringen sen i bankomaten

Uppdaterad
Publicerad

De nya 200-kronorssedlarna kommer i början bara att spridas i bankomater på vissa orter. Först nästa år får tvåhundringen nationell spridning i alla automater.

Orsaken till fördröjningen är att företaget Bankomat vill testa tekniken i begränsad skala, säger Johan Nilsson, kund- och marknadsansvarig på Bankomat AB.

– Vi kommer erbjuda 200-kronorssedeln på ett 80-tal av våra uttagsautomater med start 6-20 oktober. Resten får 200-kronorssedeln första halvåret 2016, säger Nilsson.

I Bankomats insättningsautomater kommer 200-kronorssedeln att accepteras överallt redan från start.

Kommer 1 oktober

Det är från den 1 oktober som Riksbanken börjar distribuera nya sedlar i valörerna 20-, 50-, 200- och 1.000-kronor. Utbytet, som ska vara klart sista juni nästa år, är bara det första och mindre steget på väg mot att alla svenska sedlar och mynt utom 10-kronan ska vara utbytta sista juni 2017.

Av de cirka 80 miljarder kronor som finns i kontanter är det bara cirka en tiondel som byts ut i år. 100-kronorssedlarna och 500-kronorssedlarna, som är de överlägset mest använda börjar bytas ut nästa höst.

Enligt Bengt Nilevall, betalningsansvarig på branschorganisationen Svensk Handel kommer de flesta butiker klara att hantera de nya sedlarna från dag ett.

– Den absoluta merparten är mycket väl förberedda, säger Nilevall.

Bankomats testorter

Bankomat AB kommer i år att testa den nya 200-kronorssedeln i ett 80-tal av sina uttagsautomater på 29 orter. De är: Borlänge, Enköping, Gävle, Göteborg, Hedemora, Huskvarna, Jönköping, Kalmar, Karlskrona, Kramfors, Kristinehamn, Lindesberg, Linköping, Lyckeby, Malmö, Nässjö, Olofström, Sandviken, Skellefteå, Stockholm, Sundsvall, Sörberge, Timrå, Umeå, Visby, Västervik, Västerås, Växjö och Örebro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.