Foto: TT

Nytt börsfall i Kina

Uppdaterad
Publicerad

På tre månader har Shanghaibörsen fallit med nästan 20 procent. Men fallet kommer från rekordhöga nivåer och svensk handel är inte i fara.

I natt föll Shanghaibörsen med 1,7 procent, i går med 8,5 procent och på tre månader har den backat med nästan 20 procent.

Fallet kommer efter ett halvår med en kraftig uppgång och trots den senaste tidens börsfall har Shanghaibörsen stigit med över 70 procent det senaste året. Något som går att jämföra med Stockholmsbörsens uppgång med 12 procent på ett år.

Kina börsras

Påverkas av dollarn

Det finns flera förklaringar till det senaste årets uppgångar. Dels att småsparare gått in med pengar och dels den starka kopplingen mellan Kinas ekonomi har till dollarn och dollarns uppgång det senaste året.

Evert Carlsson är lektor i ekonomi vid Göteborgs universitet och han tror inte att det kraftiga börsfallet kommer påverka vanliga kineser särskilt mycket.

– Genomsnittskinesen är inte stora aktieägare. Det typiska är att man främst äger sin fastighet och på kort sikt påverkar inte det här så mycket, säger han.

Oro för bankers kreditvärde

Carlsson tror att fallet i viss mån går att förklara med att Shanghaibörsen till stor del består av banker och att det finns en oro för att de kinesiska bankerna har dåligt kreditvärde.

– Blir det fokus på dåliga krediter så drabbar det den här typen av index, säger han.

Svensk påverkan?

Börsnedgången här är alltså en följd av en väldigt kraftig uppgång men frågan är om det kan komma att påverka svensk ekonomi eftersom många svenska företag är beroende av handeln med Kina.

De senaste månaderna har nyheter om beställningar från Kina värda flera 100 miljoner kronor kommit till företag som Alfa Laval och ABB.

Även Linköpingsföretaget CybAero bedriver en stor del av dess handel med Kina. Företaget producerar obemannade helikoptrar och har nyligen fått en stororder värd mellan 700-800 miljoner kronor.

– Affären i sig är en av de största i sitt slag världen och sträcker sig över sju år, säger Mikael Hult, vd för CybAero.

Han oroas dock inte av de stora förändringarna på Shanghaibörsen.

– Inte för närvarande, då ska det vara större förändringar. Vi vänder oss inte mot den typen av företag som finns på Shanghaibörsen utan mot myndigheter. Men fortsätter de stora skillnaderna är det självklart intressant, säger han.

Inte heller Evert Carlsson tror att den ostadiga Shanghaibörsen och ekonomin i Kina är något större problem.

– Det är viktigaste  är att svenska företag ligger rätt med produkterna mot vad som efterfrågas i Kina än hur ekonomin eller Shanghaibörsen förändras, säger han.

Stödköp kan påverka

Frågan är vad som händer nu. Är fallet bara en naturlig följd av en kraftig uppgång eller kommer den fortsätta falla ned till nivåerna den låg på för ett år sedan? För att hejda fallet har den kinesiska staten flaggat för stödköp i Shanghaibörsen.

– Mycket handlar om hur staten kommer att agera. Blir det fler stödköp och hur kommer det att påverka förtroendet för börsen. Många kanske oroas eftersom stödköp är en väldigt stark indikation på att något inte står rätt till. I Hong Kong 1998 lyckades myndigheterna hejda ett kraftigt börsfall med stödköp men om det blir så här återstår att se, säger Evert Carlsson.

Kinas börsfall

Börsuppgången började 1 januari 2014. Då låg börsen på indexvärdet på 2.013.

Som högst låg Shanghaibörsen i år på 5.166, den 12 juni.

På tisdagen slutade den på 3.663.

Kina har faktiskt upplevt ett större fall. Under finanskrisen föll börsen med två tredjedelar, från indexvärdet 5.900 i oktober 2007 till 1.700 i oktober 2008.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kina börsras

Mer i ämnet