Foto: Scanpix

Nytt larm om jättekris i Europa

Uppdaterad
Publicerad

Den ekonomiska krisen i Europa är den värsta på 60 år. Enligt en ny rapport från Röda Korset har miljontals människor gått från välstånd till fattigdom.

I rapporten målas ett Europa upp där de humanitära konsekvenserna kommer att bli långvariga, där social utslagning och oro för att ha mat på bordet blir allt vanligare. Röda Korset efterfrågar nu sociala skyddsåtgärder för att minska fattigdom och utanförskap i både Sverige och i hela Europa.

– Regeringar, näringsliv, banker och det civila samhället behöver finna lösningar som sätter människors hälsa och värdighet i fokus. Våra ungdomar behöver arbeten och segregeringen i våra samhällen måste upphöra, säger Ingela Holmertz, nationell chef i Svenska Röda Korset, i ett uttalande.

Fler beroende av matbistånd

Rapporten bygger på erfarenheter från 42 europeiska länder. I 22 av länderna har andelen människor som är beroende av Röda Korsets matbistånd ökat med 75 procent mellan 2009 och 2012.

Flera miljoner människor tvingas i dag köa för att få mat, och hela 43 miljoner i Europa kan inte äta sig mätta varje dag.

Enligt Röda Korset så saknar allt fler möjligheter att betala sjukvård och mediciner, för första gången i modern tid tvingas barn i Europa leva under svårare förhållanden än sina föräldrar.

120 miljoner i riskzonen

Det är de nationella Rödakors- och Rödahalvmåneföreningarnas arbete som rapporten bygger på. Jämfört med en första rapport från oktober 2009 har läget försämrats dramatiskt.

De redan utsatta har drabbats ännu hårdare och en stor del som tillhört en arbetande medelklass har dragits med i krisen. 120 miljoner människor i Europa lever i riskzonen för fattigdom enligt EU:s statistikbyrå Eurostat.

Konsekvenser i Sverige

Om situationen i Sverige skriver Röda Korset att i dagsläget finns cirka 35 000 personer i landet utan uppehållstillstånd. Man noterar också att lagändringen från den 1 juli i år, som ger även papperslösa immigranter rätt till sjukvård, är ett steg i rätt riktning.

Samtidigt har krisen i Europa lett till att ett stort antal personer nu söker sig hit med förhoppningen om att få jobb. Många av dem lever nu på gatorna utan att kunna försörja sig själva.

– Vi ser konsekvenser av den humanitära krisen även i Sverige. Röda Korset möter människor som hamnat utanför de sociala skyddsnäten, säger Ingela Holmertz, nationell chef i Svenska Röda Korset, i ett pressmeddelande.

  • 3,5 miljoner människor får matbistånd av Röda Korset i Europa.
  • 1,2 miljoner människor i Spanien får matbistånd, en ökning med drygt 100% sedan 2009.
  • 30 miljoner måltider distribueras av Franska Röda Korset 2012.
  • 140 000 människor i Lettland får matbistånd, en ökning med 100 000 sedan 2009.
  • 43 miljoner människor i Europa kan inte äta sig mätta varje dag (enligt Eurostat i 32 länder).
  • 120 miljoner människor lever i riskzonen för fattigdom i Europa (Eurostat).
  • 343 000 människor i Ungern är arbetslösa och lever utan socialt skyddsnät.
  • 21,8 % av Spaniens befolkning lever under den europeiska fattigdomsgränsen.
  • 8,9 % av arbetande människor i Europa lever under fattigdomsgränsen.
  • 1,33 miljoner människor i Tyskland får inte lönen att räcka till utan bidrag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.