Ökad vinst för SAS

Uppdaterad
Publicerad

Mindre än ett år efter ett avvärjt konkurshot gör SAS vinst.

Flygbolaget SAS redovisar en vinst före skatt på 1.120 miljoner kronor för perioden maj-juli. Det kan jämföras med vinsten på 726 miljoner kronor motsvarande period i fjol.

Omsättningen uppgick till 11.593 miljoner kronor, jämfört med 11.638 miljoner kronor ett år tidigare.

Prognosen om ett positivt helårsresultat står fast.

Spår förbättring

Vd Rickard Gustafson spår en ytterligare förbättring av den finansiella positionen under fjärde kvartalet i år.

”Under förutsättning att inget väsentligt oförutsett inträffar i omvärlden, kommer SAS koncernen att uppnå en EBIT-marginal överstigande 3 procent och ett positivt resultat före skatt, EBT, för helåret 2012/2013”, kommenterar han i rapporten.

SAS stärker sin finansiella position, bland annat genom försäljningen av Widerøe som väntas genomföras i september, samtidigt som man expanderar, ökar sin produktivitet och effektivitet och investerar i framtiden, bland annat genom nya långdistansplan, enligt Gustafson.

Omstruktureringar

Jacob Pedersen, analytiker vid Sydbank i Danmark, pekar på att de stora omstruktureringarna har lett till att det nu går helt okej för SAS.

Flygbolaget har inte gått med vinst sedan 2007, men i år kanske det alltså kan bli en vinst för helåret. SAS läge förbättras ”från kvartal till kvartal” och resultatet för det gångna kvartalet var starkare än vad Jacob Pedersen hade räknat med, bland annat för att omstruktureringarna gav en positiv effekt i stället för att kosta hundratals miljoner kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SAS

Mer i ämnet