Volvo Cars vd Håkan Samuelsson. Foto: Michael Owen Baker/AP/TT

Ökad vinst för Volvo Cars

Uppdaterad
Publicerad

Den svenskkinesiska biltillverkaren Volvo Cars omsättning steg ordentligt under fjärde kvartalet.

Men coronavirusets framfart kommer att påverka bolagets omfattande verksamhet i Kina.

Volvo Cars rapporterar fortsatt ökad vinst. Under fjärde kvartalet steg rörelsevinsten till 5,3 miljarder kronor, jämfört med 4,5 miljarder kronor samma kvartal året före.

Intäkterna steg från 73 miljarder till 79,2 miljarder kronor, medan antalet sålda fordon under kvartalet steg från 169 700 till 197 750, där Kina är den överlägset största marknaden.

”Elektrifieringens år”

För 2020 räknar ledningen, med vd Håkan Samuelsson i spetsen, med ökad försäljning och stigande vinst jämfört med 2019. Men samtidigt varnas för coronavirusets effekter som kommer att få en påverkan på Volvos omfattande verksamhet i Kina, skriver bolaget i bokslutet.

Resultatet från årets första månad visar att virusutbrottet haft en negativ effekt på bilhandlen i Kina. Volvo Cars minskade med 16 procent i januari till följd av helgdagar och coronaviruset som hållit de kinesiska kunderna borta från bilhallarna, skriver Dagens industri.

Totalt rullade 45 752 nya Volvobilar ut i januari vilket är en minskning med 9,7 procent jämfört med samma tid i fjol.I Kina, där Volvo tidigare har varit en vinnare trots en sjunkande totalmarknad, var januari en månad när både helgdagar och coronaviruset drog ner bilhandeln. Volvo Cars minskade 16 procent.

I bokslutet skriver vd Håkan Samuelsson att 2020 kommer att bli elektrifieringens år. Som tidigare meddelats överväger Volvo att särskilja verksamheten med fossildrivna bilar och eventuellt slå ihop denna med ägaren Geelys verksamhet. Därefter kan Volvo helt och hållet koncentrera sig på elbilar, enligt Samuelsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.