Oljeföretag tar över Apples börstron

Uppdaterad
Publicerad

Högre oljepriser till följd av sanktionerna mot Ryssland återspeglas nu i Aramcos aktiepris medan Apple kämpar med logistik och efterfrågan i coviddrabbade Kina – och när börsen stängdes i onsdags kunde Apple inte längre kalla sig för världens mest värdefullla företag

Kinas förnyade kamp mot covid påverkar Apples försörjningskedjor, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Det råder även brist på kisel som behövs för tillverkningen av företagets produkter. Situationen väntas påverka kvartalsresultat som redovisas i slutet av juni negativt.

För Saudiarabien, en av världens främsta råoljeexportörer, stod det klart redan i början av kriget i Ukraina att sanktioner mot rysk olja skulle påverka det enorma företaget. Aramcos börsvärde speglar nu att läget lett till högre oljepriser.

Under onsdagen ville dock inte Aramcos VD Amin Nasser uttala sig om prognosen framöver och hänvisade till att “geopolitiska faktorer”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.