Foto: Scanpix

Byggprojekt försenas – rätten att överklaga synas

Uppdaterad
Publicerad

Överklaganden fördröjer och fördyrar ofta svenska byggprojekt. På vissa håll överklagas så många som hälften av alla detaljplaner. Nu tycker bostadsministern att det har gått för långt.

– Många överklagningar görs av samma sak, med samma sakinnehåll i flera olika led och i flera olika sammanhang. Och det är inte rimligt. Så var det inte tänkt, säger bostadsminister Stefan Attefall (KD)  till SVT Nyheter.

Förra året (2011) antogs 1703 detaljplaner i landet. 337 stycken överklagades. 27 stycken revs upp helt eller delvis.

Men på vissa håll i landet överklagas det betydligt mer. I några Stockholmskommuner överklagas uppemot hälften av alla detaljplaner. Detta fördröjer och fördyrar många bostadsbyggen, menar byggbranschen.

– Vi kanske har gått för långt när det gäller att tillgodose behovet att kunna överklaga, i jämförelse med behovet av att bygga nya bostäder, säger Stefan Attefall (KD) .

Använder överklagan som vapen

Richard Murray är en av de som använder överklagan som vapen, för att stoppa bebyggelsen som tränger sig på Nationalstadsparken mellan Stockholm och Solna. Förbundet för ekoparken, som han tillhör, är tillsammans med sina underorganisationer vana överklagare.

– Det finns en väldig massa saker som man på goda grunder har överklagat. Det har blivit ganska många överklaganden, säger han.

Är det Sverigerekord?

– Nej, det tror jag inte. Det är långt ifrån, säger Murray.

Bostadsministern ska nu låta utreda om man kan slopa dagens rätt att få överklaga i alla instanser.

–Nu måste vi justera tillbaka balanspunkten, och hitta en rimlig balans mellan de här två olika intressena, säger Stefan Attefall.

”Rättssäkerheten sätts ur spel”

Miljörörelsen oroas av bostadsministerns uttalanden. Viktiga synpunkter riskerar att falla bort, menar man.

– Tyvärr är regeringen på väg att vilja urholka den här processen på olika sätt, säger Richard Murray och fortsätter:

– Om nu Stefan Attefall vill begränsa möjligheten att överklaga, då är det liktydigt med att sätta rättsäkerheten ur spel.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.