• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en transformatorstation i Harsprånget i Jokkmokks kommun. Alla i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer här

På postnords terminal på Arlanda kommer de flesta postsäckarna från Kina. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Nya regler – då blir paket från Kina dyrare

Publicerad

I flera decennier har kinesiska handlare fått frakten kraftigt subventionerad. Men från och med nästa år blir det dyrare för Kina att skicka paket till Sverige.

Efter en överenskommelse vid postunionens extrakongress i Genève står det klart att FN:s internationella Världspostunion bedömer att Kina klassas som ett industriland i stället för ett utvecklingsland, som tidigare varit fallet.

Därmed kan Sverige och andra länder kräva 70 procents kostnadstäckning för mottagande av internationella paket. Länderna har också möjligheten att gradvis öka kostnadstäckningen.

Svensk Handel nöjda

Beskedet välkomnas av branschorganisationen Svensk Handel, som länge kritiserat systemet för att bidra till en snedvriden konkurrens.

”För svenska handlare är förändringen viktig. Det vore absurt att fortsätta att subventionera världens mest konkurrenskraftiga e-handelsnation”, skriver Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel i ett pressmeddelande.

Enligt en undersökning genomförd av Copenhagen Economics på uppdrag av Svensk Handel har paket på upp till 2 kilo i genomsnitt varit nästan 60 procent dyrare att frakta i Sverige än från handlare i Kina till kunder i Sverige.

Hoppas på lägre kostnader

Postnord är nöjda, och hoppas att överenskommelsen leder till mindre kostnader för distribution, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Det har ju varit rabatterade terminalavgifter eller avgifter för postutdelningen under en väldigt lång tid och nu närmar vi oss det som det verkligen kostar att dela ut de här breven som det handlar om, säger Peter Hesslin chef för e-handel och logistik, till Ekot.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer