Foto: Scanpix

Risk för kontantbrist efter Panaxias konkurs

Publicerad

Det konkursade värdetransportföretaget Panaxia som sköter service och påfyllning av en femtedel av landets bankomater, ska avvecklas. Om en vecka kan bankomaterna sluta att fyllas på.

– Då kommer konsumenterna att få svårt att få tag på kontanter, säger Per Geijer, Svensk Handels säkerhetschef.

Panaxia gick i konkurs den 5 september. Sedan dess har verksamheten drivits av konkursförvaltare som försökt sälja verksamheten. Panaxias konkursförvaltare skriver i ett pressmeddelande att han beslutat avbryta försöken att sälja verksamheten i konkursboet. Det innebär att verksamheten kommer att börja avvecklas med omedelbar verkan.

Butiker kan tvingas stänga

Panaxia sköter service och påfyllning av cirka en femtedel av landets bankomater, en verksamhet som också kommer att läggas ned nästa vecka om ingen tar över.

Om ingen annan aktör går in och tar över kommer en del butiker att tvingas stänga, enligt Per Geijer, Svensk Handels säkerhetschef.

– Då hamnar vi i ett läge där vi får svårt att få bort kontanterna från butikerna, vilket ökar rånrisken. Förut fanns bankerna som ett alternativ, men det är väldigt få banker som vill ta emot en dagskassa numera.

Hoppet står nu till att någon annan aktör går in och tar över Panaxias verksamhet tillfälligt, så att butikerna får tid att hitta en annan lösning, enligt Per Geijer.

– Det är klart att ingen vill gå in med mer kostnader och det är svårt för oss att ställa sådana krav, men vi hoppas att man kan se det här mer långsiktigt. Vi ser ju att hela kontanthanteringsbranschen påverkas negativt av det här.

Inga köpare

Konkursförvaltaren Lars-Henrik Andersson säger till P4 Radio Stockholm att det inte finns någon ekonomi att fortsätta. Han har inte hittat några intressenter som kan ta över verksamheten. Lönegarantin för de anställda går ut i nästa vecka och för att inte riskera att de borgenärer som drabbats ska drabbas ytterligare är utgångspunkten att avveckla verksamheten.

Andersson uppmanar samtliga kvarvarande kunder till Panaxia att söka nya utförare av transport, bevaknings- och kontanthanteringstjänster senast från måndagen den 1 oktober 2012, vilket kommer att vara sista dag för hämtning. Panaxias sista verksamhetsdag kommer att vara den 5 oktober, skriver han.

Svensk handel: För lite tid

Svensk Handels säkerhetschef Per Geijer är inte förvånad över beskedet, men tycker att avvecklingen sker för snabbt.

– Det här är inte som vilken transport som helst, det krävs en mängd olika åtgärder för att byta leverantör. Det behövs tid och det har konkursförvaltaren inte gett.

Han förstår att konkursförvaltaren har sitt uppdrag, men är samtidigt besviken på hanteringen.

– Man hade kunnat sköta det här mycket bättre genom att ge en tidsfrist, säga att vi planerar att avveckla verksamheten inom 1-2 månader.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Panaxias konkurs

Mer i ämnet