För två år sedan slog TCO fast att det med nuvarande takt skulle ta 20 år innan hela landet kan klassas som jämställt. Foto: Heiko Junge, TT

Pappor tar ut tre av tio föräldradagar – långt till jämställdhet

Uppdaterad
Publicerad

Få föräldrar delar lika på föräldraledigheten. Förra året tog mammor ut 68,7 procent av dagarna med föräldrapenning och vård av sjukt barn. Pappors uttag ökar visserligen, men takten har avtagit det senaste året, visar TCO:s jämställdhetsindex.

Det har gått över fem år sedan riksdagen röstade igenom en tredje månad reserverad för pappor i föräldraförsäkringen. Trots det är uttaget av föräldraledighet fortsatt ojämnställt i Sverige.

Förra året tog pappor bara ut 31,3 procent av dagarna, enligt TCO:s så kallade jämställdhetsindex, som visar fördelningen av alla dagar med föräldrapenning och vård av sjukt barn. 

Fler pappor väljer att vara lediga med sina barn, men ökningstakten har avtagit det senaste året. Inte sedan 2007 har pappors andel av uttaget ökat så lite. Förra året ökade pappors andel av föräldraledigheten med 0,4 procentenheter, vilket är hälften av ökningstakten de senaste fem åren.

– Corona har gjort att vabb-dagarna har varit “all time high” och där är fördelningen den samma som innan. Kvinnorna tar ut en större del och antalet dagar har ökat, men det har inte blivit en mer jämn fördelning. Då är det inte jättekonstigt att ett mått där man väger samman föräldrapenning och vård av barn visar på en minskad ökningstakt, säger Johan Kaluza, senior utredare på Jämställdhetsmyndigheten.

Påverkar inkomstutvecklingen

Detta påverkar i sin tur inkomstutvecklingen för män och kvinnor som blir föräldrar. Enligt statistik som TCO tagit fram faller kvinnors inkomst för alla yrken, och inkomstgapet består nio år efter barnets födelse. Det gäller även för grundskollärare där kvinnor i utgångsläget hade högre inkomst än männen.

För två år sedan slog TCO fast att det med nuvarande takt skulle ta 20 år innan hela landet kan klassas som jämställt i fråga om uttag av föräldrapenning och vård av barn.

– En del av förändringen över tid beror på att kvinnor har minskat sin mammaledighet. Tar inte männen ansvar finns det en gräns för hur mycket en mamma kan minska sin föräldraledighet, säger Johan Kaluza.

Stillastående utveckling bland lågutbildade

Högutbildade män som jobbar inom offentlig sektor är, tillsammans med kvinnorna, den grupp som drivit förändringen, men det krävs mer insatser mot andra grupper för att nå målet om en jämställd föräldraförsäkring.

– När pionjärsgruppen börjar närma sig jämställd fördelning i uttag av föräldrapenning finns ett minskat utrymme för ytterligare ökning. Det är framförallt inom grupperna utrikesfödda män, lågutbildade män och delvis yngre män som det har stått still under längre tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.