Peter Rawet, ekonomijournalist SVT Foto: SVT

Peter Rawet: Varselvågen tar ny fart

Uppdaterad
Publicerad

I dag fick vi veta att nästan var tionde anställd på Ericsson får gå. Frågan om de arbetstillfällen ska ”frysas” får ny dynamit – och fler varsel är att vänta.

Nedskärningarna på telekomföretaget Ericsson följer den logik som aktiemarknaden kräver: Vinsten ner – krav på besparingar – uppsägningar. Den här gången slår det hårt när 1 550 anställda i Sverige sägs upp.

De innebär att 9 procent av Ericssons 17 890 anställda i Sverige får gå, eller nästan var tionde anställd. I dag fick vi också veta att trädgårsmaskinstillverkaren Husqvarna säger upp nästan 300 personer i Sverige, allt för att tjäna mer pengar på varje krona som stoppats in i företaget, trots oväntat bra resultat.

Frågan om de anställda alltid skall få gå då tiderna blir sämre eller om arbetstillfällena ska ”frysas” genom att de anställda får utbildning och möjlighet att gå tillbaka till sina jobb när det vänder, får också ny dynamit.

Med en allt dystrare bakgrund i Europa, där till och med det ekonomiska dragloket Tyskland bromsar in rasslar det till i varselkorgen allt oftare. Dagens två käftsmällar faller in i det tidigare mönstret (mörkret) från tidigare i höstas.

Ericsson tappade enligt den senaste kvartalsrapporten försäljning i Europa men också i länder ”där det skulle hända” som Ryssland och Kina. Tappet skedde också inom den absoluta kärnverksamheten som går under namnet Networks. Det byggs fortfarande mobiltelefonnät – men färre teleoperatörer har råd att utöka kapaciteten i sina nät när samtidigt de som skall använda näten med sina telefoner får mindre i plånboken. Just kapacitetsökningar tjänar Ericsson mer pengar på – men inte nu.

Fler sparpaket att vänta

Husqvarna säger att neddragningarna inte har med en minskad försäljning att göra utan att man vill bli effektivare (läs tjäna mer pengar). Företaget gjorde också ett oväntat starkt kvartalsresultat. kanske har man också haft tur med att läget förbättrats något i USA som är viktigt för Husqvarna. Det är väl också ett sätt att rusta sig inför tuffare tider. Ericsson visade också på vissa ljusglimtar i USA.

Men dagens elände tar inte slut med detta. Enligt uppgifter till tidningen dagens Industri väntar ett nytt sparpaket på Volvo personvagnar. Besparingar enligt tidigare beskriven logik som alltid skall innebära uppsägningar.

Allvarligare på Ericsson

Men uppsägningarna på Ericsson är trots allt allvarligare för landet än när det sker på de flesta andra företag, även om varje varsel naturligtvis kan drabba en enskild ort och människor hårt.

Även om Ericssons hiphetsfaktor som en internationell framgångsmaskin har avtagit har bolaget en särställning i Sverige inom forskning. Varje dag söker Ericsson 16 nya patent. Gruvor och skog lämnar ju så klart inte landet. Men idéer är lättflyktiga, tillsammans med de jobb de skapar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.