Prisökningar på villor i rekordtakt

Uppdaterad
Publicerad

Priserna på villor har stigit kraftigt det senaste året och fortsätter upp.  Ökningstakten är nu den högsta sedan man började mäta på 1980-talet, enligt SBAB:s prisindex.

Pandemin har gjort att många vill bo större och efterfrågan på eget hus och egen trädgård har skjutit i höjden.

Och i stora delar av landet har priserna på villor ökat omkring 25 procent det senaste året, enligt SBAB:s senaste prisindex som publicerades idag. Det innebär en prisökningstakt som inte varit så hög under ett års tid sedan statistiken började föras på 1980-talet.

– Vi har egentligen inte sett en sådan här stor prisuppgång någonsin, men ska man hitta någon period där priserna har ökat ungefär lika mycket så får man gå tillbaka till slutet av 80-talet, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

Men trots den höga efterfrågan på villor så byggs det få nya hus. De senaste tio åren har andelen småhus i bostadsbyggandet sjunkit från 45 till 20 procent och småhusbyggandet är nu på den lägsta nivån på 100 år, enligt Trä – och möbelföretagen som hänvisar till SCB-statistik.

Varför byggs det då inte fler hus när efterfrågan är så stor?

– Det största problemet är att kommuner inte planerar marktilldelning för byggande av småhus, säger Robert Boije.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.