Roamingavgifterna avskaffades för snart två år sedan. Foto: TT

Pristak för mobilsamtal mellan EU-länder

Uppdaterad
Publicerad
Från och med onsdag den 15 maj gäller ett nytt pristak för internationella samtal och sms inom EU. Taket ligger på högst 19 eurocent (2:05 kronor) per minut för samtal och 6 eurocent (0:65 kronor) per sms, skriver EU-kommissionen i ett pressmeddelande. Pristaket gäller avgiften exklusive moms.

Beslutet om pristaket fattades sommaren 2018 och gäller bara privatkunder. Det införs sedan roamingavgifterna i EU avskaffades i juni 2017.

Införs i flera länder

Tanken är att pristaket ska skydda mot stora räkningar efter utlandsresan och motverka de stora prisskillnader som i dag finns mellan medlemsstater och operatörer vad gäller internationella och nationella samtals- och SMS-avgifter.

Reglerna, som mobiloperatörer är skyldiga att upplysa sina kunder om, kommer även att införas i Norge, Island och Liechtenstein.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer